Πέτσας για Πομπέο: Η επίσκεψή του υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και στη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε ο κ. Πέτσας “συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία και σας παραπέμπω”.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι “σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο για την ενέργεια. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό σπίτι του. Ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, ενώ αύριο, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα”.

“Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο:

– Αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

– Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή” τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για την Κύπρο και τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα στηρίξει πιθανό αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις στην Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “πάντα είμαστε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θυμίζω ότι την Παρασκευή υπήρξε και σχετική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών δια του εκπροσώπου Τύπου που λέμε ότι στηρίζουμε ξεκάθαρα την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ένα πλέγμα κυρώσεων διαφορετικό από αυτό που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ, προϋπήρχε αυτό το πλέγμα κυρώσεων από το καλοκαίρι του 2019 και έγινε αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ