Μάικ Πομπέο: Προσδοκίες και συμβολισμοί από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στη στρατιωτική βάση της Σούδας μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα μέσα σ’ έναν χρόνο, όπως επισημάνθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή του να “σπάσει” την παράδοση των ίσων αποστάσεων, που ήθελε πάντα Αμερικανούς αξιωματούχους να περνούν και από την Τουρκία μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα, φανερώνει πολλά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο, αύριο, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ το βράδυ της Δευτέρας θα δειπνήσει με τον Πρωθυπουργό στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Την Τρίτη το πρωί θα πάνε μαζί στη βάση της Σούδας, που προσλαμβάνει έναν σαφώς πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ αλλά βεβαίως και των σκέψεων της αμερικανικής διακυβέρνησης να μην έχει η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία το μονοπώλιο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και τα εξοπλιστικά καθώς υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το πλάνο που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να ναυπηγηθούν 4 νέες φρεγάτες και να αναβαθμιστούν και οι φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Από την πλευρά του , ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας, εξέφρασε τις εκτιμήσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τους στόχους και τα αποτελέσματα της παρουσίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι ο Πομπέο σπάει την παράδοση και δεν επισκέπτεται μετά τη χώρα μας την Τουρκία “είναι κίνηση με μεγάλο συμβολισμό. Αν δει κανείς την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, αντιλαμβάνεται τη σημασία που δίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κατά δεύτερο λόγο, ενδέχεται να αποδειχθεί και μία κίνηση, πέραν του συμβολισμού που είναι προφανής, και μία κίνηση η οποία θα ανοίξει και νέους δρόμους για εμπορική, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πάει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πομπέο πριν την επίσκεψη στην Κρήτη. Κατά συνέπεια εκεί θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, εκτός από εμπορικούς, και οικονομικούς και με ενεργειακούς φορείς και δρώντες και υπάρχει ένα μόνιμο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων επενδύσεων και καλύτερης οικονομικής διόδου και μέλλοντος ορίζοντος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες σε διμερές επίπεδο, ανεξαρτήτως του ΝΑΤΟ, νομίζω εξελίσσονται με εξαιρετικό τρόπο. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών τον Νοέμβριο για να δούμε πώς αυτή η εξέλιξη θα επιταχυνθεί ή δεν θα επιταχυνθεί” υπογράμμισε ο καθηγητής και συνέχισε:

“Και μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ένα από αυτά που επιθυμεί να κάνει ο κ. Πομπέο με αυτήν τη μεγάλης σημασίας επίσκεψη είναι μία κίνηση προς την ελληνοαμερικανική Ομογένεια με αναφορά τόσο στις εκλογές του Νοεμβρίου όσο και στο μέλλον καθώς ένας συνεργάτης άκουσα είπε πολύ σωστά ότι στις ΗΠΑ ο κ. Πομπέο θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς συνεχιστές της σκυτάλης των Ρεπουμπλικανών το 2024. Κατά συνέπεια η επίσκεψή του είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε πάρα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα και είναι και σε μια περίοδο στην οποία με τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία, σε μια περίοδο στην οποία παρά τη Σύνοδο την 1η και τη 2α Οκτωβρίου η Τουρκία εξακολουθεί να ξετυλίγει τα σχέδιά της σε όλη την περιοχή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ