Οδεύει προς Αττάλεια το Ορούτς Ρέις; – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παρά την έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών, η Τουρκία φαίνεται ότι τελικά δεν εκδίδει νέα NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις κοντά στο Καστελλόριζο κι επιστρέφει στον ναύσταθμο της Αττάλειας.

Παρότι είναι εξαιρετικά νωρίς να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό είναι δεδομένο, ωστόσο οι πληροφορίες στίγματος, όπως αυτές προκύπτουν από το σύστημα AIS, μέσω δορυφόρου και αποτυπώνονται στο Marinetraffic δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από στρατιωτικές πηγές το πλήρωμα του ερευνητικού πλοίου έχει σίγουρα μαζέψει τα αγόμενα (σ.σ. τα ηχοβολιστικά καλώδια που είχε ποντίσει). Τούτο καταμαρτυρά και το γεγονός της ταχύτητας. Με 10 κόμβους σίγουρα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει παρέαση κροτάλων (η διαδικασία έρευνας με τα αγόμενα).

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, αφού η όποια εκτίμηση για αποκλιμάκωση μάλλον θεωρείται παρακινδυνευμένη, δεδομένου ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ελλάδα και τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, προσωπικά. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ