Ακσόι: Προϊόν προκατάληψης η διακήρυξη της MED7 – Οι όροι που θέτει για να πέσουν οι τόνοι

Οργισμένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζει την τελική διακήρυξη ως “προϊόν προκατάληψης”, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν “στερούνται νομικής βάσης”. Την ίδια ώρα, ο Ακσόι καλεί την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, χωρίς προϋποθέσεις.

“Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης”, υποστηρίζει στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστηρίζει πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει “να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία” ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή.

Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου και να θέσει τέλος στην αυξανόμενη πίεση στην “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ