Ζαχαράκη στον Realfm 97.8: Όλα τα παιδιά στην τάξη με μάσκα – Θα ισχύουν κοινοί κανόνες για όλους

Για το άνοιγμα των σχολείων, τη χρήση μάσκας από τους μαθητές αλλά και τον αριθμό τους μέσα στη σχολική αίθουσα μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στον Realfm 97.8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και της Στεφανίας Κασίμη. Όπως υπογράμμισε η υφυπουργός σχετικά με τη χρήση μάσκας από τους μαθητές στη σχολική αίθουσα και τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα ισχύσουν για τους γονείς των μαθητών που δεν θα φορούν μάσκα “ως υπουργείο Παιδείας έχουμε παιδαγωγικά μέτρα για το οτιδήποτε γίνεται μέσα στο σχολείο, η υποχρέωσή μας είναι εν γένει και ως κυβέρνηση και το κάνουμε ήδη και να ενημερώσουμε και για τα μέτρα που αυτήν τη στιγμή λαμβάνουμε για να φροντίσουμε για κάθε παιδί, για τον εκπαιδευτικό, να ενημερώσουμε και το κάνουμε μέσω των ιατρών, οι παιδίατροι θα το κάνουν αυτό, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, οι πνευμονολόγοι, για τη χρήση της μάσκας, ήδη έχουμε παιδιατρικές εταιρείες και διεθνώς και στην Ελλάδα που μιλούν για την ασφάλεια της μάσκας, με τη σωστή ενημέρωση των γονιών περιμένουμε την εφαρμογή του μέτρου”.

“Προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες άρα τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τη μάσκα τους σε αυτήν την περίπτωση θα λαμβάνονται μέτρα από το σχολείο, αλλά εγώ μιλώ για ό,τι γίνεται εντός της σχολικής μονάδας. Ενιαίος ο κανόνας, θα είναι άδικο για τα άλλα παιδιά και εντελώς αντιφατικό ως προς την προσπάθειά μας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, να εφαρμόσουμε τα μέτρα που είναι για το κοινό καλό, κοινοί κανόνες για όλους και βέβαια με τις εξαιρέσεις στις περιπτώσεις των παιδιών για την ειδική αγωγή” είπε η κ. Ζαχαράκη και συμπλήρωσε: “Είναι απαραίτητη η μάσκα, είναι υποχρεωτική, θα ισχύουν κοινοί κανόνες για όλους, θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία που έχει να κάνει με την ειδική εκπαίδευση για τα παιδιά που δεν θα μπορούν να φορούν μάσκα. Άρα όλοι φορούν μάσκα τη μάσκα, είναι υποχρεωτικό και είναι κανόνας που έχει να κάνει με τη λειτουργία του σχολείου. Για τους μήνες αυτούς όπου όλοι καλούμαστε να αλλάξουμε την καθημερινότητα και την πραγματικότητά μας. Δεν θα είναι εύκολο”.

Όσον αφορά στις κυρώσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν γονείς επεσήμανε: “Εγώ μπορώ να μιλήσω για όσα συμβαίνουν στην τάξη και στη σχολική μονάδα όπου ισχύουν κοινοί κανόνες, που θα φορούν τα παιδιά τη μάσκα τους όπως και οι εκπαιδευτικοί και θα ισχύει για όλους”. Επανερχόμενη στο θέμα υπογράμμισε: “Τα παιδιά μέσα στην τάξη θα φορούν μάσκα, είμαι σαφής, δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικούς κανόνες για μία τάξη ένα σχολείο που θα λειτουργεί κοινά, είναι κανόνας που θα διέπει τη λειτουργία όλων των σχολείων. Όλα τα παιδιά στην τάξη με μάσκα” επέμεινε.

Για τον αριθμό των μαθητών στη σχολική αίθουσα, αφού επεσήμανε ότι ήταν απαράδεκτη η δήλωση του κ. Γαβρόγλου είπε: “Έχουμε πράγματι χιλιάδες τμήματα στην Ελλάδα με διαφορετικό αριθμό μέσα, είναι διαφορετικό να μιλάμε για σχολεία που είναι σε αστικά κέντρα, έχουμε μέχρι 25 στο δημοτικό, τμήματα με 27-28 και στη β/μια, και πιο ολιγομελή τμήματα στην περιφέρεια, και σε σχολεία που έχουμε σπάσει τα τμήματα. Η υπουργός έβαλε μέσο όρο ανά την Ελλάδα,όπου λόγω της γεωγραφίας και της νησιωτικότητάς της έχει τμήματα που είναι πολύ μικρότερα και λειτουργούν με μικρότερο αριθμό, αλλά η μάσκα έρχεται ως μέτρο που ενδείκνυται και υποδείχθηκε από τους ειδικούς να να είναι ως ένα από τα μέτρα που αποτελούν ασφαλή επάνοδο στην παιδαγωγική, μαθησιακή διαδικασία. Υπάρχουν αίθουσες που θα είναι μέσα 25 παιδιά. Τα παιδιά επανέρχονται στα τμήματά τους όπως τα ξέρουνε. Ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι να διευθετήσουμε τα διαλείμματα ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμό πολλών τμημάτων στην αυλή και στους διαδρόμους. Το όριο είναι όπως έχει”.

Ακούστε εδώ τι είπε η Σοφία Ζαχαράκη στον Realfm 97.8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ