Ελληνοτουρκικά: Επιστολή Αθήνας στον ΟΗΕ για το Ορούτς Ρέις

Επιστολή στον ΟΗΕ για το Ορούτς Ρέις απέστειλε η Αθήνα προς τον ΟΗΕ διαμέσου της Μόνιμης Αντιπροσώπου της χώρας μας στον Οργανισμό σχετικά με το Ορούτς Ρέις. Στη δισέλιδη επιστολή της, όπως μεταδίδει το ert.gr, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Ορούτς Ρέις σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού). Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Γίνεται επίσης αναφορά στη Συμφωνία με την Αίγυπτο και επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται την Κυριακή η παράνομη τουρκική Navtex με την οποία δεσμεύονταν περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Πηγή: ert.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ