• Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία επί των πραγματικών και όχι των "φανταστικών" διαφορών

  9:25 μμ, Δευτέρα 27 Ιουλ 2020 9:25 μμ, Δευτέρα 27 Ιουλ 2020

  Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία επί πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών» τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο MEGA. Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα πως σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν θα υπάρξει καμιά υποχωρητικότητα.

  Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ένταση έχει παρέλθει. "Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και τους ναυστάθμους της. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

  Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που ενεργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι κάνει κακό στον εαυτό της, ενώ διαμήνυσε πως σε περίπτωση που η Τουρκία καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στρατιωτική εμπλοκή.

  "Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προφανώς, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, δεν θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα. Είναι ένα θέμα απολύτως δεδομένο επί τη βάση του Συντάγματος της χώρας.Είναι υποχρέωσή μας. Δεν έχουμε καμιά δυνατότητα επιλογής ή υποχώρησης. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει" σημείωσε.

  Ερωτηθείς για τον ρόλο της Γερμανίας στην αποτροπή της σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, έχει θεσμική υποχρέωση προστασίας των χωρών της Ένωσης. "Η εκάστοτε προεδρία έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αν η Γερμανία άσκησε τις εκ του ρόλου υποχρεώσεις της, αυτό είναι απολύτως συμβατό και νομικό" είπε.

  Για την Αγία Σοφία

  Σχετικά με την Αγία Σοφία, είπε ότι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσουν σειρά ενεργειών " για να διατηρήσουμε την προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα". Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Αγία Σοφία, η προστασία του μνημείου, είναι ένα διεθνές ζήτημα.

  Σχετικά με τις κυρώσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων και όχι επιβολή κυρώσεων. «Έχουμε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων, όχι να επιβληθούν κυρώσεις. Θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δε θέλει σε καμία περίπτωση να αυξήσει την ένταση με τη γείτονα.

  Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παράλληλα,υπογράμμισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το "βιασμό της κοινής λογικής". "Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είπε: "Δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα στη δικαιοσύνη. Υπέρ του διαλόγου αλλά επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών.Και οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη, δεν είναι περί παντός επιστητού".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα