Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα – Όλο το παρασκήνιο της μεγάλης κρίσης

Των Π. Γαλιατσάτου & Π. Βαλασόπουλου

Από το µεσηµέρι της Τρίτης, όταν η Τουρκία εξέδωσε τη NAVTEX µε την οποία ανακοίνωνε ότι δεσµεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για σεισµογραφικές έρευνες, το διπλωµατικό παρασκήνιο άναψε και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την προκλητική ενέργεια, ενώ προηγουµένως είχε επικοινωνήσει µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να ενηµερωθεί για την κατάσταση. Η αυστηρή δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εµανουέλ Μακρόν, που ζήτησε ευθέως κυρώσεις, έδειξε στον σουλτάνο τα όριά του, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, αν και ζήτησε από την Τουρκία να σταµατήσει τις επιχειρήσεις, έκανε λόγο για «αµφισβητούµενα ύδατα», κάτι που χρειάστηκε να διορθώσει αργότερα ο Αµερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Τα µέλη της ελληνικής αποστολής µπήκαν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν από τη µαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, πριν καλά-καλά πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα, ο υδρογραφικός σταθµός της Αττάλειας εξέδωσε την προκλητική NAVTEX, ενώ, ταυτόχρονα, ο τουρκικός πολεµικός στόλος βγήκε από τον ναύσταθµο του Ακσάζ κατευθυνόµενος νότια.

Αµέσως στην κυβέρνηση σήµανε συναγερµός. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε εσπευσµένα από την Κύπρο, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε άµεσα εντολή στον ελληνικό Στόλο να πλεύσει στην περιοχή νότια και δυτικά του Καστελλόριζου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ