Βαρουφάκης στον Realfm: Τι αποκάλυψε για τον Ντράγκι και το παρασκήνιο της επιβολής των capital controls

“Δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, δεν είναι μόνο ιστορικής σημασίας για το τι έγινε το 2015, αφορά το κατά πόσον το κλείσιμο της ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ σε τραπεζικό σύστημα κράτους μέλους είτε αυτό είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, χώρες που πολύ συχνά αναγκάζονται να αποδεχτούν πολιτικές υπό την απειλή αυτής της μείωσης ή και του τερματισμού όπως στη δική μας περίπτωση της ρευστότητας, αν αυτό ήταν νόμιμο. Είναι το κλειδί στο αίνιγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη”, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Όπως θυμάστε με πολύ μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις, για την ελληνική κοινωνία, τον Ιούνιο Ιούλιο του 2015 είχαμε το κλείσιμο των τραπεζών. Μιλάμε για τον Αύγουστο του 2015, εγώ έχω παραιτηθεί από υπουργός και αυτή είναι η αποκάλυψη που σας κάνω, που την κάνω τώρα γιατί τώρα έχουμε και στοιχεία. Κάποια στιγμή λαμβάνω τον Αύγουστο του 2015, όταν πλέον δεν είμαι υπουργός, ένα τηλεφώνημα από ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ, ο οποίος επιγραμματικά με πληροφορεί ότι αρχές Απριλίου του 2015 ο κ. Μάριο Ντράγκι προσωπικά παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας και ζήτησε νομική γνωμοδότηση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, το οποίο σχεδιαζόταν προφανώς για αργότερα, ήταν νόμιμο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τότε προσπαθώντας να είμαι όσο πιο υπεύθυνος γίνεται μαζί με τον Γερμανό συνάδελφο μου, τον ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντε Μάσι, στείλαμε διακριτικά κάνοντας απολύτως θεσμική χρήση των καναλιών της ΕΚΤ μία επιστολή στον κ. Ντράγκι και ζητήσαμε αν υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση να τη δούμε. Ο κ. Ντράγκι μας απάντησε τον Οκτώβριο του 2017, με μία επιστολή που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αλλά είπε ότι δεν μπορεί να τη μοιραστεί με εμάς γιατί σέβεται την εμπιστευτικότητα του νομικού γραφείου αυτού. Εμείς αποτανθήκαμε όπως οφείλαμε πάλι θεσμικά σε κορυφαίο Γερμανό συνταγματολόγο ειδικό στα ζητήματα της ΕΕ τον Andreas Fischer-Lescano ο οποίος μας είπε ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να μας αρνηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας για ελεύθερη πληροφόρηση, ιδίως όταν αυτή η γνωμοδότηση δόθηκε με χρήματα του ευρωπαϊκού δημοσίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε:

“Μαζέψαμε 30.000 υπογραφές από όλη την Ευρώπη ζητώντας στο πλαίσιο της διαφάνειας να δούμε αυτή την επιστολή. Και τελικά καταφύγαμε στο γενικό δικαστήριο της ΕΕ. Το Μάρτιο του 2019 το δικαστήριο απεφάνθη ότι συντάχθηκε με την ΕΚΤ λέγοντας ότι σωστά δεν μας έδωσε αυτή τη γνωμοδότηση. Όμως, χθες αφού εμείς κάναμε αίτηση αναίρεσης η οποία συζητιέται, είχαμε μία σημαντική εξέλιξη. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης μας δικαίωσε, βγάζοντας επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του λέγοντας ότι ‘το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση σε επίμαχο έγγραφο’ και ζήτησε η υπόθεση να επιστρέψει στο δικαστήριο… Ακριβώς επειδή αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία για την Ιταλία, την Γαλλία, για εμάς κατέθεσα χθες το βράδυ μία επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό”.

“Εγώ θεωρώ ότι ο ίδιος ήξερε ότι η κίνηση για το κλείσιμο της ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls ήταν παράνομα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο ίδιος δεν την ήθελε… Θεωρώ ότι (ο Ντράγκι) πιέστηκε να προχωρήσει σε κινήσεις εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες βέβαια δημιουργούν και ένα προηγούμενο εναντίον της Ιταλίας ή άλλων χωρών”, πρόσθεσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ