Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή – Κόντρα Γεραπετρίτη – Τσίπρα

“Με τίμησε πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μου επιτρέψει μιας και από ότι φαίνεται στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τα γραφόμενά μου, να του στείλω ένα πακέτο με ό,τι έχω γράψει στο παρελθόν, φοβούμαι ότι θα του πάρει κάποιες εβδομάδες, είναι περίπου 20.000 σελίδες. Τώρα βλέπω ότι διαβάζεται και κείμενα που δεν έχω γράψει εγώ… Θερμά συγχαρητήρια! Μπράβο για την φιλομάθεια σας κ. Πρόεδρε. Δεν παύει να με εκπλήσσει σε αυτή την αίθουσα το πόσο στην πραγματικότητα λείπει μια ελάχιστη, αλλά κρίσιμη, μάζα πολιτικής ευθύτητας και ευθυκρισίας. Ζήτημα πρώτον, ο καθένας γνωρίζει από στοιχειώδη ακαδημαϊκή τάξη και έχετε θητεύσει σε πανεπιστημιακά έδρανα, τι σημαίνει συγγραφέας και τι σημαίνει επιμελητής έκδοσης κ. Πρόεδρε. Φαντάζομαι το ξέρετε. Ο κ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται εδώ, έχει συνεκδόσει τρεις τόμους, θεωρείτε ότι συμφωνεί με όλα όσα γράφονται από άλλους ακαδημαϊκούς; Η παραπλάνηση κ. Πρόεδρε την οποία έχετε εισφέρει στο κοινοβούλιο είναι νομίζω μοναδική στα πολιτικά χρονικά” είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, φανερά εκνευρισμένος με την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνον.

“Να σας διαβάσω τι λέμε στην εισαγωγή μας, το αυτονόητο δηλαδή: “κάθε συγγραφέας έχει τη δική του κατανόηση της πολιτικής φιλοσοφίας του Συντάγματος και των Αρχών του, η οποία όχι μόνο είναι απολύτως σεβαστή ως έκφραση ακαδημαϊκής ελευθερίας και παρρησίας, αλλά αντανακλά και τον πλουραλισμό των θεωριών και των μεθόδων στην προσέγγιση του συνταγματικού δικαίου”. Τι θέλετε κ. Πρόεδρε; Εκδοτική λογοκρισία; Αυτό ζητήσατε; Θερμά συγχαρητήρια! Να σας πω λοιπόν, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε μελετήσει, αλλά έχετε το επιτελείο σας που είναι ιδιαιτέρως μελετηρό, ότι στο άρθρο 106 του Συντάγματος, την ανάλυση έχει γράψει ο κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο τέως ΓΓ της κυβέρνησής σας και αναφέρει μέσα εκτεταμένα περί κρατικού παρεμβατισμού. Να έρθετε παρακαλώ να μου πείτε ότι είμαι υπέρ και του άκρατου κρατικού παρεμβατισμού και υπέρ των εθνικοποιήσεων; Να το πείτε κ. Πρόεδρε, να διασκεδάσουμε σε αυτή την αίθουσα. Εάν όμως η άποψή σας είναι ότι πρέπει να επιβάλλεται ένας εκδοτικός ολοκληρωτισμός και να επιβάλλουμε στους συγγραφείς τι θα γράψουν, λυπάμαι πολύ, εγώ δεν θα το κάνω” πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. “Ζήτημα δεύτερον, επειδή κατάλαβα ότι δεν καταθέσατε κάτι στα πρακτικά, έχει ονοματεπώνυμο ο συγγραφέας είναι η κ. Άννα Τσιφτσόγλου, Διδάκτωρ, εξαιρετική συνάδελφος. Προφανώς δεν το αναφέρατε για να δημιουργήσετε σύγχυση ότι συγγραφέας και επιμελητής είναι το ίδιο” σημείωσε και στη συνέχεια διάβασε το εν λόγω απόσπασμα, και όχι αυτό που ήθελε να ακουστεί ο κ. Τσίπρας. “Καταθέτω το κείμενο της κ. Τσιφτσόγλου και όχι τα αποσπασματικά που αναφέρατε” είπε στον κ. Τσίπρα. “Το πιο σοκαριστικό από όλα κ. Πρόεδρε είναι το πόσο εύκολα χρησιμοποιείτε όρους και χαρακτηρισμούς. Σήμερα προχωρήσατε ένα βήμα πιο μπροστά. Σήμερα με μια σας κουβέντα αποκηρύξατε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς. Αποκηρύξατε τον Αλιβιζάτο ερήμην του, τον Μανιτάκη ερήμην του. Ξέρετε τι ξεχάσατε; Την αποκήρυξη εκείνων, για τους οποίους κουβέντα δεν είπατε, που είχαν στήσει παράλληλες δομές εξουσίας. Ας κάνουμε και αυτό μια φορά ως αποκήρυξη, όταν είμαστε στη Βουλή” κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τον λόγο και απάντησε σε σκληρούς τόνους στον υπουργό Επικρατείας. “Κύριε Γεραπετρίτη, αξιοποιήσατε 6,5 λεπτά σε πολύ μεγάλη ένταση για να απαντήσετε σε κάτι που θα μπορούσατε να είχατε απαντήσει σε μισό λεπτό, σε 15 δευτερόλεπτα. Σας ρώτησα αν στο κείμενο αυτό στο οποίο ήσασταν επιμελητής, όχι συγγραφέας, αν συμφωνείτε με τη διατύπωση ότι το δικαίωμα της συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Σε 6,5 ολόκληρα λεπτά επιχειρήσατε να νομιμοποιήσετε απολύτως τη συγγραφέα και καλά κάνατε, αλλά δεν απαντήσατε, λέγοντάς μου διαφωνώ με αυτή την άποψη του έργου, το οποίο επιμελήθηκα. Τόσο πολύ απλά” ανέφερε. “Ο κ. Μητσοτάκης στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει Ντουόρκιν, εγώ Γεραπετρίτη. Δεν είμαστε όλοι τυχεροί σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι είναι πιο τυχεροί, εγώ λιγότερο τυχερός. Κύριε Γεραπετρίτη, επειδή κάποτε περάσατε από τον δημοκρατικό χώρο και τώρα βρίσκεστε στα έδρανα της Δεξιάς, δεν είστε εσείς κριτής, ούτε έχετε το δικαίωμα να κρίνετε ποιον η Αριστερά θα τιμά και σε ποιον θα κάνει κριτική. Αν η Αριστερά θα κάνει κριτική σε μέλη της, σε ανθρώπους που πέρασαν από την Αριστερά και τώρα είναι απέναντι ή αν δεν θα κάνει. Τιμητής εσείς, που βρίσκεστε τώρα στα έδρανα της παράταξης που επιχειρεί την πιο μεγάλη θεσμική εκτροπή σε ότι αφορά το δημοκρατικό δικαίωμα της συνάθροισης για τη διαδήλωση δεν θα κάνετε σε εμάς κ. Γεραπετρίτη” κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το απόσπασμα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ