Παπαγγελόπουλος: Αποχώρησε από την Προανακριτική – Τι καταγγέλλει

Σχέδιο πολιτικής δίωξης που εξυφάνθηκε εδώ και πολύ καιρό, με καθοδηγητές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», κατήγγειλαν οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού και των ιδίων από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου κατήγγειλε την άρνηση της επιτροπής να κάνει δεκτά αιτήματα του πρώην υπουργού που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της άσκησης των υπερασπιστικών ουσιωδών δικαιωμάτων του.

Η αποχώρηση έλαβε χώρα το απόγευμα της 6ης ημέρας κατάθεσης του κ. Παπαγγελόπουλου όταν η επιτροπή τού ανακοίνωσε πως έχουν απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, αιτήματά του.

«Υποβάλαμε και πάλι τα αιτήματα, στο πλαίσιο των ουσιωδών και νομίμων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Ανθρώπινα Δικαιώματα και από το Εθνικό Δίκαιο», ανέφερε ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «διότι είναι ουσιώδης μάρτυρας» δεδομένου ότι είναι μηνυτής του κ. Παπαγγελόπουλου. «Δεν έχει ξαναγίνει μηνυτής να μην εξετάζεται από την προκαταρκτική επιτροπή». Επίσης οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να κληθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί κ.κ. Ζαγοραίος και Καλούδης, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, και «είναι ουσιώδεις μάρτυρες» διότι εξέτασαν στο Παρίσι τον Φαλτσιανί. Επίσης ζήτησαν να κληθούν οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Φιλιππάκης και Βαξεβάνης (σ.σ. για τον κ. Βαξεβάνη, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου έχει καταθέσει ότι οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά από δημοσιεύματά του που την στοχοποιούσαν).

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του κ. Παπαγγελόπουλου, η προανακριτική επιτροπή απέρριψε, κατά πλειοψηφία, τα αιτήματα και ανακοίνωσε στον κ. Παπαγγελόπουλο και τους συνηγόρους του ότι δεν κληθεί κανείς μάρτυρας από εδώ και πέρα.

Οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου υπογράμμισαν ότι, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, κανένας ουσιώδης μάρτυρας δεν κλήθηκε να καταθέσει για την δεύτερη υπόθεση.

Κατήγγειλαν επίσης ότι η απόφαση για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου είναι προειλημμένη, επικαλούμενοι τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επένδυσαν Άδωνι Γεωργιάδη για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «σε κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας». Ιδίως για τον κ. Γεωργιάδη, ο Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε ότι «αφού προανήγγειλε ειδικό δικαστήριο, αυτό σημαίνει και ότι γνωρίζει και την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση, για ανάκριση». Για δε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου παρατήρησε ότι «δύο φορές, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής, προέβη σε δηλώσεις και μεροληπτώντας είπε ότι υπάρχει συμμορία, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».

Στο κλίμα αυτό, ο Δημήτρης Τσοβόλας επανέφερε και την καταγγελία του, ότι τρεις μήνες νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης υπέβαλε στο Σάμπυ Μιωνή ερωτήσεις από τις οποίες φαίνεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της παράνομης ηχογράφησης.

Κατήγγειλε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εξειδικευτεί οι κατηγορίες, ότι η κλήση σε εξέταση είναι άκυρη και συνεπώς έστω και τώρα, η επιτροπή πρέπει να περιγράψει τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν το κατηγορητήριο. Τέλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας επανέλαβε ότι είναι παράνομη η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, από τις εργασίες της επιτροπής και συντελέστηκαν παρανομίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου (άνοιγμα κάλπης, ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα αδικήματα, παραβίαση μυστικότητας της ψήφου κλπ).

«Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν σαφή παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και του ΚΠΔ. Κατόπιν αυτού δηλώσαμε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τις παρανομίες και την αλαζονεία των μελών της επιτροπής, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο», είπε ο Δημήτρης Τσοβόλας και επανέλαβε ότι «είναι προαποφασισμένη η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης».

Η αποχώρηση του κ. Παπαγγελόπουλου και των συνηγόρων του είναι οριστική

Σε απάντηση διαρροών ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έφυγε γιατί ήθελε να αποφύγει το στάδιο της υποβολής ερωτήσεων, ο κ. Τσοβόλας επέμεινε ότι η αποχώρηση έγινε διότι παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα.

Ο κ. Τσοβόλας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να προσκομιστούν και άλλα ηχητικά αποσπάσματα συνομιλιών του Μιωνή. Η θέση του είναι πως η αποδεικτική διαδικασία έκλεισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Τσοβόλα για τη στήριξη και τη νομική του επάρκεια. Κυρίως για τη συγκλονιστική ομιλία του. Είναι προφανές, ότι πέραν των ικανοτήτων και της ανθρωπιάς του, τον έχει σημαδέψει και αυτόν η αδικία που υπέστη το ’89», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν μοιάζει η υπόθεση του ’89 με την τωρινή υπόθεση, ο Δημήτρης Τσοβόλας απάντησε: «Το είπαμε και μέσα στην επιτροπή. Κασέτες τότε, κασέτες και τώρα. Η μεθοδολογία είναι κοινή. Ο ελληνικός λαός έζησε τότε κασέτες που πουλιούνταν στην Ομόνοια και ως μάρτυρες είχαν προταθεί άνθρωποι του υποκόσμου, οι οποίοι μετά το δικαστήριο, καταδικάστηκαν εκείνοι για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτή τη μεθοδολογία, βλέπω και τώρα».

«Η υπόθεση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ και η ΝΔ, αντί να ωφεληθεί θα έχει μεγάλη ζημία», είπε ο κ. Τσοβόλας.

ΝΔ: «Το παραμάγαζο αποχώρησε»

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζουν πως «ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε ελεγχόμενο υπουργό. Λάμβανε έγγραφα. Από την αρχή εξετάστηκε σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε. Κατέθεσε αδιάκοπα ακόμα και όταν κουτσομπόλευε, για δύο εβδομάδες. Και μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το “κεντρικό μαγαζί”, υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων, επέβαλε στο “παραμάγαζο” την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν, για να σώσει τον εαυτό του, χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα, επί τέσσερις ημέρες, για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά».

Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν εξάλλου ότι «ακόμη και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για τη διαδικασία των ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό το φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδά του, αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτροπή κλείνει όπως ξεκίνησε: με πραξικόπημα

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν εξέταση Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων. Είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ