Συμφωνία Πρεσπών: Δύο χρόνια από την υπογραφή – Οι αναρτήσεις Κοτζιά, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 17 Ιουνίου 2018 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, υπέγραψαν τη Συμφωνία, μετά τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Τη Συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που επί δεκαετίες ασχολούνταν με το ονοματολογικό.

“Πέρασαν δύο χρόνια, φίλε μου. Η ζωή μας δικαίωσε. Προωθήσαμε τη συνεργασία και τη φιλιά μεταξύ των πολιτών και των χωρών μας. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε ένα σχολείο για το μέλλον” έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο Νικολά Ντιμιτρόφ στον λογαριασμό του στο Twitter. “Με τα λόγια του Μαντέλα, “πάντα μοιάζει αδύνατο μέχρι να γίνει”. Το αποδείξαμε φίλε μου, ότι τα θαύματα είναι εφικτά. Το ότι εμείς στα Βαλκάνια, μπορούμε να λύσουν τις διαμάχες με έναν ευρωπαϊκό τρόπο” έγραψε.

Τη συμφωνία σχολίασε και ο Ζόραν Ζάεφ, γράφοντας “Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα, μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι άξιζε τον κόπο, γιατί γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ και αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί παρέχουμε ένα ασφαλές και υποσχόμενο μέλλον για όλους και γιατί έχουμε επιβεβαιώσει την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ