Αγιά Σοφιά: Τι απάντησε ο Πέτσας στον Τσαβούσογλου

Τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι “η Αγιά Σοφιά σίγουρα δεν είναι διεθνές ζήτημα. Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας”, κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές αλλά διεθνές. “Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”, είπε, σημειώνοντας πως είναι θετικές οι δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά και πως είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι “τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους αλλά στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία”.

Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, επανέλαβε πως είναι παράνομο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη ότι τα νησιά έχουν κανονικά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, διαβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη συμφωνία με την Ιταλία, απάντησε πως σε αυτό το στάδιο κρατά το γεγονός ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις αγκάλιασαν τη συμφωνία.

Σχετικά με τις ροές στον Έβρο, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει ενώ για το θέμα της επιχείρησης “Ειρήνη” είπε ότι θα τεθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ερωτηθείς αν θα ζητήσουμε να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα, ο κ. Πέτσας είπε πως οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ και πως αυτές οι εντολές πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ