Σενάριο να περάσει η αρμοδιότητα για σχολεία και κέντρα υγείας στους δήμους – Τι απαντούν Θεοδωρικάκος και υπουργείο Υγείας

Δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού, κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χέρια των περιφερειαρχών και των δημάρχων επεξεργάζεται η ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβική «ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο» βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, επιπλέον όμως και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, στην κεντρική λογική της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης Ξενοφώντα Κοντιάδη, καλούνται να δείξουν τη… συνέχεια του επιτελικού κράτους, το επόμενο βήμα δηλαδή της ανακατανομής αρμοδιοτήτων σε διάφορα επίπεδα και της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κυβερνητικό στόχο της αποκέντρωσης εξουσιών μέσα από τη ριζική ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε ακόμα και να πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ στο 15%, από το σημερινό μόλις 3% του ΑΕΠ.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος για νέες αρμοδιότητες στους δήμους (κέντρα υγείας και σχολεία), προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.Σε δήλωσή του αναφέρει: “Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης”.

“Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις. Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο. Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αιφνιδιασμό και δυσφορία εξέφρασαν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας. “Πρώτον, το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεύτερον, η κρίση του κορονοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας. Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας)” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε εξέδωσε ο καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, διευκρινίζει ότι οι εργασίες της Επιτροπής «έχουν μεν προχωρήσει εντατικά και με πνεύμα ομοφωνίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε Πόρισμα, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο σχέδιο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών». «Το εγχείρημα της μετατροπής της χώρας μας από το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης σε ένα σύγχρονο, ορθολογικό και αποτελεσματικό κράτος με πολυεπίπεδη διακυβέρνηση απαιτεί σοβαρή μελέτη, εποικοδομητική διαβούλευση και πολιτική τόλμη», τονίζει ο κ. Κοντιάδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ