Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κεγκέρογλου: Επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του Παπαγγελόπουλου

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύ κατηγορώ κατά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων «των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη “Ρασπούτιν”, που πέραν των κατάλληλων ανθρώπων και μεθοδεύσεων «βρήκαν δράκο στο αφήγημά τους», τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους από το ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή τους ήταν να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τη σκευωρία είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της «σκευωρίας» είναι τα “σύννεφα αμφισβήτησης” της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν». Τέλος, και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται». «Μας ένωσαν περισσότερο και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα στελέχη ΚΙΝΑΛ μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη από 6,4 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισεκ το 2014, και όταν ανέλαβαν οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» “κουκούλωσαν” την υπόθεση, ασχολήθηκαν μόνο με την Novartis και εξέθεσαν μόνο ένα όνομα γιατρού-συζύγου μίας εισαγγελέως «που τη φοβήθηκαν», και ενήργησαν «όχι για την αλήθεια» αλλά για να την «απαξιώσουν και να την ενοχοποιήσουν».

Καραθανασόπουλος: Η πρόταση για τη διεύρυνση οδηγεί στη συγκάλυψη της αλήθειας

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

«Το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του λαού ο οποίος πληρώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε. Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που το ΚΚΕ αποχώρησε από την Ειδική Επιτροπή καταγγέλλοντας τακτικισμούς με αντιφατικές τοποθετήσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν λύθηκε γιατί «όλοι σας αρνηθήκατε να καταργηθεί το άρθρο περί προστασίας υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση». Είπε ότι παρά την «απορρητότητα της Επιτροπής» και πρακτικά διέρρεαν και δηλώσεις γίνονταν, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους ενδιέφερε η «δημιουργία κλίματος».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την Επιτροπή γιατί «εμποδίστηκε με κάθε τρόπο η έρευνα με διάφορα δικονομικά τερτίπια» με πρώτο στοιχείο, όπως ανέφερε, την μη αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων και δεύτερο τη μη αποστολή απόρρητών εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι από τη λειτουργία της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο φάρμακο» και επιβεβαιώνεται ότι «η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς». Είπε ότι δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα ως «παράγοντα καθοριστικού στην έκβαση», σημειώνοντας ότι «γεννά πολλά ερωτηματικά αυτή η αμερικανική παρέμβαση» και εξηγώντας ότι «γεννά ερωτήματα γιατί επιλέχτηκε η άτυπη συνδρομή και όχι η δικαστική συνδρομή». Τέλος, ως τρίτο ζήτημα που προκύπτει ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε την εικόνα που βγαίνει μέσα από διάφορες καταθέσεις «για την εικόνα που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ακούσαμε σημεία και τέρατα».

Βιλιάρδος: «Παρωδία» η διαδικασία στην ειδική επιτροπή

«Η χρηματιστηριακή αξία της Novartis είναι 200 δισ., έχει καθαρά κέρδη 12 δισ. δολάρια και ετήσιος τζίρος της είναι 52 δισ. περίπου. Τα πρόστιμα που συζητάμε εδώ, είναι πάρα πολύ λίγα και αντιστοιχούν σε λιγότερο από το καθαρό μηνιαίο κέρδος της», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής είπε ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της μυστικότητας στην ειδική επιτροπή. «Αυτά που συζητούνταν δήθεν μυστικά, γράφονταν ακαριαία σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ και πριν από όλα στο Πρώτο Θέμα. Προφανώς υπήρξαν μέλη που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα. Διαστρεβλώθηκαν μόνο καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και όχι των μαρτύρων κατηγορίας και αυτό, αν μη τι άλλο, γεννά υποψίες», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος. «Η όλη διαδικασία είναι μια παρωδία γιατί επικεντρώνεται στη δήθεν σκευωρία, από την οποία δεν έχει να κερδίσει τίποτα η Ελλάδα αντί να επικεντρωθεί στο διαπιστωμένο σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Σκάνδαλο υπήρξε και δεν ερευνήθηκε αν και οι Έλληνες έχασαν πολλά χρήματα. Είναι αστείοι οι ισχυρισμοί ότι μείωναν υπουργοί τη φαρμακευτική δαπάνη. Τη μείωνε η τρόικα. Φυσικά αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη και πλήρωναν περισσότερα οι πολίτες. Δεν αναζητήθηκε ποτέ η αλήθεια. Δεν είναι δυνατό διευθυντικό στέλεχος της Νοvartis να αποστέλλει φακέλους Α4 με τη γραμματέα του στη γραμματέα υπουργού», είπε ο κ. Βιλιάρδος που τονίζοντας ότι με όλα αυτά χάνει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη η οποία ιδίως στα ανώτατα κλιμάκια της φαίνεται να διαπλέκεται με την εκτελεστική εξουσία.

«Όσο η Ελλάδα κυβερνάται μόνο από την εκτελεστική εξουσία η οποία ορίζει μάλιστα την ανώτατη δικαστική εξουσία, δεν πρόκειται να έχει μέλλον, πόσο μάλλον που δεν διαθέτει συνταγματικό δικαστήριο αλλά ένα ΣτΕ που χαρακτήριζε συνταγματικά τα μνημόνια», είπε ο κ. Βιλιάρδος και προσέθεσε: «Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται πολιτικοί χωρίς αποδείξεις και να σπιλώνεται η τιμή και υπόληψη πολιτικών χωρίς στοιχεία. Από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει κανείς το κίνητρο του κατηγορουμένου, όσον αφορά την ενδεχόμενη σκευωρία, ειδικά στην ηλικία του. Πολύ περισσότερο όταν είναι αδύνατο να ενεργούσε μόνος του χωρίς να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Εάν όμως τον ενημέρωνε δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί και εκείνος; Τίποτα από αυτά δεν έγινε». «Το πρόβλημα είναι το σύστημα που δεν άλλαξε ούτε όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το κομματικό πελατειακό κράτος που ζει και βασιλεύει», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και προσέθεσε ότι η πρόταση διεύρυνσης είναι προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ομηρία. «Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων δεν πρέπει να είναι θέμα της Βουλής αλλά της δικαστικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής.

Μπακαδήμα: Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών»

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα. Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι “επικοινωνιακές συγκρούσεις” και τα “τεχνάσματα” των μετεχόντων, που “θρέφει την προπαγάνδα” και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά. Τόνισε επίσης ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα. «Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις και να εξετάζουν μάρτυρες» είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με τη μετατροπή των βουλευτών σε μεικτό σώμα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας «διασαλεύεται η, από το Σύνταγμα, διάκριση των εξουσιών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ