Μενδώνη στον Realfm 97,8: Τι αλλάζει σε συναυλίες και παραστάσεις – Τι είπε για την κριτική που δέχτηκε

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών, την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ καθώς και στο τι θα γίνει με τα ζωντανά δρώμενα και θεάματα δηλαδή τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις και τις συναυλίες.

Αναφερόμενη στη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών η κ. Μενδώνη, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Στεφανία Κασίμη, σημείωσε είναι χιλιάδες οι υπό περιπτώσεις των εργασιακών σχέσεων, των εργασιακών συμβάσεων και πως μέσω της πλατφόρμας το υπουργείο θα μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον πληθυσμό αυτών των κλάδων και των σχέσεων εργασίας έτσι ώστε στη συνέχεια να δομηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και όπου χρειάζεται να καταρτιστούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία. “Στον πολιτισμό έχουμε μία μεγάλη ποικιλία εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι μισθωτοί ή άνθρωποι με μπλοκάκι, είναι χιλιάδες οι υπό περιπτώσεις των εργασιακών σχέσεων, των εργασιακών συμβάσεων και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε και συμβάσεις. Χθες εξαγγείλαμε επισήμως και τη δημιουργία του μητρώου το οποίο σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει σαν μία πλατφόρμα στο υπουργείο Εργασίας, η οποία ξεκινάει τη λειτουργία της από 13 Μαΐου. Είναι πάρα πολύ γρήγορος ο χρόνος που αντιδράσαμε ακριβώς για να μπορέσουν καλλιτέχνες και δημιουργοί να καταγραφούν, να δηλωθούν οι ίδιοι, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για τον πληθυσμό αυτών των κλάδων και να μπορέσουμε να έχουμε αποτυπωμένη την ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων προκειμένου στη συνέχεια να δομηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και όπου χρειάζεται να καταρτιστούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία”, είπε η υπουργός.

Σχετικά με το επίδομα των 800 ευρών η κ. Μενδώνη είπε πως από το πακέτο Μαρτίου το έχουν λάβει 5.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό διευκρινίζοντας ότι “από 13 Μαΐου έως 19 Μαΐου θα πάρουν το 800αρι όσοι έλαβαν ένα ειδικό εποχικό επίδομα του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2019 και δεν είναι δικαιούχοι στο ταμείο ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020… Την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να μας δώσει το υπουργείο Εργασίας τον αριθμό των ανθρώπων που πήραν αυτό το 800αρι με βάση το ειδικό εποχικό επίδομα. Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα στο διάστημα 1ης Μαρτίου με 20 Μαρτίου”.

Η υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού δήλωσε ότι τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου και θα πραγματοποιούνται με συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η εξάπλωση του κορονοϊού. “Είμαστε από τις πρώτες χώρες που ανοίγει το πολιτιστικό της κεφάλαιο το 2020 μετά την πανδημία. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι από τα μέσα Ιουλίου, εάν τα πράγματα εξακολουθήσουν να έχουν τη θετική πορεία την οποία έχουν ήδη πάρει, θα μπορέσουν από τις 15 Ιουλίου και μετά να γίνουν ζωντανά δρώμενα, να γίνουν παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες… Όσο εξελισσόμαστε θετικά και αυτό που λέμε σήμερα μπορεί να μεταβληθεί επί τα βελτίω, δηλαδή μπορεί να χαλαρώσουν πράγματα. Όλα εξαρτώνται από εμάς. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη θα πρέπει να υπάρξει μία γενική προσαρμογή. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι να κάνουμε πράγματα αλλά με το maximum της ασφάλειας και της υγιεινής, ασφάλεια για τους θεατές, ασφάλεια για τους καλλιτέχνες”. Σχετικά με τις θεατρικές παραστάσεις είπε ότι “με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να τηρούνται και κάποιες αποστάσεις μεταξύ των ηθοποιών. Η Ελλάδα έχει το ευτύχημα να έχει εξαιρετικούς σε ποιότητα σκηνοθέτες, καλλιτεχνικούς διευθυντές, δεν λέω ότι όλα είναι εύκολα, αλλά επειδή υπάρχουν ικανοί άνθρωποι μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να προσαρμοστούν”.

Για την κριτική που της ασκήθηκε από τη βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά και τον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο η κ. Μενδώνη ανέφερε: “Η κ. Κεφαλογιάννη είναι βουλευτής της συμπολίτευσης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το βασικό καθήκον τους, να κρίνουν την κυβέρνηση. Επομένως η κ. Κεφαλογιάννη έκανε την ερώτησή της, εγώ όφειλα να απαντήσω, της απάντησα. Ο κ. Ξαρχάκος, ο κάθε ένας έχει την ελευθερία να κρίνει κάποιον άλλον για τους χειρισμούς του ή γενικά για τη στάση του. Από εκεί και πέρα ο κρίνων και κρινόμενος, όλοι έχουμε αυτή την ελευθερία, δεν έχω να πω κάτι”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ