Κατρούγκαλος στον Realfm 97,8: Ιδιαίτερα αναβαθμισμένη η στρατηγική της Τουρκίας

“Έχουμε από την Άγκυρα μια πάγια στρατηγική, δεν πρόκειται για τακτική, αναθεωρητισμού και επιθετικών κινήσεων. Είναι όμως ιδιαίτερα αναβαθμισμένη το τελευταίο διάστημα, με υπερπτήσεις όχι απλώς πάνω από αυτές τις περιοχές που ήλπιζε και προφανώς συνεχώς αποτυγχάνει να “γκριζάρει” η Τουρκία, αλλά και πάνω από μεγάλα νησιά μας. Από την Λήμνο, από την Λέσβο, είχαμε και πάνω από τον Έβρο και πολλές φορές φτάνουν μέχρι το σημείο παρενόχλησης και ελικοπτέρων που μεταφέρουν την πολιτική ηγεσία της χώρας μας” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Έχουμε τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κύπρου με την παρουσία του γεωτρύπανου και των πλοίων τους στο οικόπεδο 6” πρόσθεσε.

“Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κινούμαστε κατόπιν των κινήσεων της Άγκυρας. Δεν πρέπει να περιμένουμε δηλαδή να εκδηλωθεί η κίνηση στην Κρήτη, για να θέσουμε σε κίνηση την διπλωματία μας. Νομίζουμε ότι βασικό σημείο της στρατηγικής είναι η μετατροπή της διαφοράς από διμερή ελληνοτουρκική σε ευρωτουρκική. Γιατί καθετί που κάνει η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να θέσει αυτό το ζήτημα” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Ήταν έτοιμο το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 μίλια για το Ιόνιο, αυτό δεν προλάβαμε να το καταθέσουμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί έγιναν οι πρόωρες εκλογές, είχε όμως ανακοινωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τον Απρίλιο. Η δική μας τακτική ήταν η επέκταση των ναυτικών μιλίων στα 12 σταδιακά, ξεκινώντας από το Ιόνιο, ενδεχομένως μετά νότια της Κρήτης και αφήνοντας ως πιο δύσκολη περίπτωση το Αιγαίο γιατί εκεί η επέκταση δεν αφορά μόνο τις διμερείς μας διαφορές με την Τουρκία, αφορά γενικότερα την ελευθερία ναυσιπλοΐας, για την οποία εξαρτούν συμφέροντα όλες οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις και ακριβώς για αυτόν τον λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όμως πάντοτε η χώρα μας δεν έχει αποποιηθεί του δικαιώματος της επέκτασης των ναυτικών της μιλίων σε 12 και αυτό πρέπει να γίνει” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ