Αυστηρό μήνυμα Δένδια μέσω Realfm 97,8: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο

“Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα, στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία, ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Πλέον προβαίνει σε υπερπτήσεις και στον Έβρο, που ήταν εξαιρετικά σπάνιο για να μην πω δεν συνέβαινε ποτέ, και γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή που προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες. Από την άλλη εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια, που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς. Η Ελλάδα αυτό δεν θα το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί εμείς κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής. Άρα λοιπόν δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Δεν θα πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος, είναι η παγίδα την οποία στήνει η Τουρκία για την Ελλάδα. Να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δικαιούται να ασκήσει και να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Όμως νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση. Από εκεί και πέρα το λέω για να καταγράφεται και να είναι σαφές και στην άλλη πλευρά, διότι ευτυχώς ή δυστυχώς όταν μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών κάθε χώρας στο ακροατήριο του δεν είναι μόνο το εσωτερικό. Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου. Να είμαστε συνεννοημένοι σε αυτό και με τους Τούρκους γείτονές μας” τόνισε.

“Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και όσον αφορά στο Αιγαίο υπήρχε η αντίληψη λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών και της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Από εκεί και πέρα η δική μας κυβέρνηση έχει επιλέξει κατ’αρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ, στο οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία, από εκεί και πέρα με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα, ούτε εκεί υπάρχει νομίζω διαφωνία και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ