Μενδώνη στον ΑΝΤ1: Προέχει η υγεία κοινού και καλλιτεχνών – ΒΙΝΤΕΟ

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου για τη διάθεση των πόρων στον τομέα του πολιτισμού, τόνισε:

“Υπάρχουν αυτά τα 15 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου. Το ποσό αυτό θα δοθεί, καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να δίνει επιδόματα, δεν έχει δυνατότητα, δεν έχει αρμοδιότητα. Το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις. Τα 15 εκατ. αυτά θα διοχετευθούν, μέσω του θεσμικού πλαισίου που έχουμε, στην αγορά, αυτός είναι ο στόχος. Για παράδειγμα, θα αναφερθώ σε μια δράση που έχει ήδη βγει στον αέρα και είναι η πρόσκληση/προκήρυξη για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εποπτευόμενο φορέα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Προς το ΕΚΚ θα δοθούν 2.800.000 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation και υποστήριξη κινηματογραφικών αιθουσών. Από εκεί και πέρα, στην ΠΝΠ της 13ης Απριλίου, υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση στο υπουργείο Πολιτισμού για τα 15 αυτά εκατ. και για την περίοδο έως το τέλος του 2020 να μπορέσει το υπουργείο να χρηματοδοτήσει είτε φυσικά πρόσωπα, είτε αυτοαπασχολούμενους, είτε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού. Η προϋπόθεση είναι η έκδοση μιας ΚΥΑ ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και εμένα. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης αυτής της απόφασης, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις κατηγορίες που προανέφερα” επεσήμανε η υπουργός.

Για την αγωνία των καλλιτεχνών σημείωσε: “Όπως σήμερα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη κατηγορίες απασχολουμένων και επιχειρηματιών έχουν ενταχθεί στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης. Υπάρχουν οι ενστάσεις από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων ότι δεν έχουν ενταχθεί όλοι. Γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί και αυτός ο τομέας, δηλαδή να δούμε από τις υποκατηγορίες. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων στον πολιτισμό είναι οι πάρα πολλές υποκατηγορίες εργασίας. Προσπαθούμε να το δούμε με το αντιμετωπίσουμε με το υπουργείο Εργασίας ώστε και κάποιοι που δεν έχουν ενταχθεί να μπορέσουμε να τους εντάξουμε… Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφθούμε είναι η υγεία του κοινού και των εργαζομένων, του συνόλου των εργαζομένων. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι να μας δώσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όχι για το πόσοι θεατές θα παρακολουθήσουν μία παράσταση, μια συναυλία, αλλά για τις δυνατότητες που έχουν τα σχήματα να κάνουν τις πρόβες τους και να ανέβουν στη σκηνή”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ