Κορονοϊός: Το σχέδιο για τα τεστ κατ’ οίκον από Κινητές Ομάδες Υγείας – Τι δήλωσε ο Κοντοζαμάνης στον Realfm

“Υπάρχει ένα σχέδιο για στοχευμένες εξορμήσεις με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα σε πρώτη φάση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ουσιαστικά χθες με την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ξεκίνησαν οι διαδικασίες υλοποίησης του διότι είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθούν κάποιες διοικητικές διαδικασίες. Θα υπάρξουν κάποιες προσλήψεις προσωπικού, οδηγοί, νοσηλευτές όπου θα είναι τα πληρώματα προκειμένου να γίνονται αυτές οι εξορμήσεις”, είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζομάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Στεφανία Κασίμη, αναφερόμενος στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού κατ’οίκον από Κινητές Ομάδες Υγείας.

“Δεν είναι ένα πρόγραμμα που θα πηγαίνουμε κατ’ οίκον να παίρνουμε δείγματα από όποιον μας παίρνει τηλέφωνο. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στοχευμένα θα κάνει εξορμήσεις με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια και έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στον πληθυσμό. Στη δεύτερη φάση θα διερευνήσουμε το κατά πόσον στον πληθυσμό έχουν αναπτυχθεί αντισώματα του ιού, επιδημιολογικά πάλι να δούμε την έκταση της νόσου. Η έρευνα αυτή θα μας δείξει ποιοι έχουν νοσήσει. Θα γίνει σε όλη την επικράτεια σε μεγάλο πλήθος δείγματος”, διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε:

“Μετά το Πάσχα θα δούμε τις πρώτες μονάδες στους δρόμους. Η δεύτερη φάση θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Κάθε συνεργείο έχει τον οδηγό και τον νοσηλευτή. Αυτοί οι άνθρωποι θα προσληφθούν. Μετά το Πάσχα οι μονάδες θα είναι έτοιμες”.

Ερωτηθείς για το πόσες προσλήψεις υγειονομικών έχουν γίνει ο υφυπουργός Υγείας απάντησε: “Έχουν ήδη προσληφθεί περισσότερα από 2.000 άτομα. Οι γιατροί που έχουν προσληφθεί είναι περίπου 450. Ο αρχικός μας στόχος ήταν οι 2.000 προσλήψεις και έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό αυτό. Το σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή αντέχει. Εφόσον χρειαστούμε περισσότερους γιατρούς θα προχωρήσουμε σε περισσότερες προσλήψεις αλλά και σε επίταξη όλων των γιατρών της χώρας. Υπάρχει ένας σχεδιασμός και όλα αυτά θα κριθούν από την εξέλιξη της νόσου… Υπάρχουν και οι μόνιμες προσλήψεις οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή, ήδη 943 θέσεις προχωράνε, επικουρικό προσωπικό ήδη υπηρετεί και καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τόσες απώλειες στο σύστημα υγείας, απώλειες με την έννοια ότι έχουν νοσήσει τόσοι γιατροί ώστε να υπάρχει έλλειψη γιατρών. Καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και βεβαίως καλύπτουμε ανάγκες των νοσοκομείων”.Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ