Οι ΗΠΑ “βάζουν πλάτη” στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας

Του Χρήστου Μαζανίτη

“Είμαι πολύ περήφανος για αυτά που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια στις διμερείς μας σχέσεις… Ξεκινάμε τώρα να σχεδιάσουμε μια πραγματικά συναρπαστική ατζέντα για το μέλλον, επικεντρωμένη σε τομείς όπως η τεχνολογία, τομείς όπως η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας στην στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με επίκεντρο τους δεσμούς μεταξύ των λαών, που είναι και αυτό που κάνει τη σχέση αυτή τόσο δυνατή” ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Κι όπως μας εξηγούσαν γνώστες του εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας τα λόγια που χρησιμοποίησε δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η φράση “συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας στην στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” συμπυκνώνει όλο τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αμερικής στην Ελλάδα. Και αυτός είναι η ουσιαστική ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Καθόλου τυχαία δεν είναι και η χρονική περίοδος που ήρθε η νέα πρόταση οικονομικής διευκόλυνσης της Ελλάδας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει στο Πολεμικό Ναυτικό νέους βελτιωμένους όρους για το πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων Seahawk MH-60R, γνωστά κι ως Romeo. Αυτό περιλαμβάνει μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) έναν ευέλικτο τρόπο αποπληρωμής απόκτησης των ελικοπτέρων, με χαμηλότερη προκαταβολή και χρονική μετάθεση δόσεων. Επί της ουσίας, προσφέρεται στην χώρα μας η ευκαιρία να αποκτήσει τέσσερα υπερσύγχρονα ελικόπτερα με όλα τους τα οπλικά συστήματα για να επιχειρούν από τις ελληνικές φρεγάτες, με αυξημένες ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, που δεν έχει ούτε κατά διάνοια η Τουρκία.

Σε ότι αφορά το κομμάτι της τιμής, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι πολύ χαμηλότερη ακόμη και από αυτή που αγοράζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το κόστος αγοράς προβλέπεται κάτω από 250 εκατ. και σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα (ακόμη και Hellfire) μαζί με την υποστήριξη. Ουσιαστικά, η Ελλάδα προμηθεύεται τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών!

Γνωρίζοντας ότι οι προθεσμίες πιέζουν, θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχει υπογραφεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφού βάσει της συμφωνίας η Ελλάδα μπαίνει στην ουρά της παραγγελίας της Ινδίας κι έτσι έχει πετύχει αυτή την τιμή. Στο “ελληνικό πεντάγωνο” οι συσκέψεις είναι συνεχείς ώστε να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω κορονοϊού και να τρέξει η διαδικασία τάχιστα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ