Κορονοϊός – Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: Όλα τα μέτρα για τις επιχειρήσεις – Τι είπε για το δώρο Πάσχα

“Για τις επιχειρήσεις έχουμε πάρει μία σειρά μέτρων όσον αφορά την περίοδο αυτή που θα είναι κλειστές. Η σειρά μέτρων είναι αναβολή καταβολής επιτοκίων δανεισμού, αναβολή καταβολής ΦΠΑ, αναβολή καταβολής φόρων για την Εφορία, αναβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμή των εργαζομένων τους μέσω του κράτους από το έκτακτο επίδομα, πάγωμα του ιδιωτικού τους χρέους. Όλα αυτά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να μην κλείσει η επιχείρηση”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη.

“Ας υποθέσουμε, αυτό είναι το καλό σενάριο, ότι οι επιχειρήσεις ανοίξουν τέλους Μαΐου… Η επιχείρηση θα έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή μετρητά χρήματα στον λογαριασμό της. Όσες επιχειρήσεις θέλουν να λάβουν αυτό το εργαλείο θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Αυτόματα με αντικειμενικά κριτήρια θα βγαίνει ένα ποσό, μετρητά, που θα μπαίνουν στο λογαριασμό της επιχείρησης. Τρίτο μέτρο, η επιχείρηση για να πάρει μπρος θα μπορεί να πάρει δάνειο με εγγύηση της αναπτυξιακής τράπεζας, μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χαμηλότοκο και με κεφάλαιο κίνησης. Θα μπορεί να πάρει μέχρι το 25% του περσινού της τζίρου”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε:

“Όποιος μπορεί να πληρώσει, ασχέτως αν εμείς δίνουμε αναστολή πληρωμών, πρέπει να πληρώσει… Η οικονομία μας θα σωθεί εάν πληρώσουμε όσοι μπορούμε να πληρώσουμε”.

Αναφερόμενος στο Δώρο Πάσχα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: “Το Δημόσιο βάζει το κομμάτι του δώρου που αναλογεί στην περίοδο που η επιχείρηση έκλεισε με κρατική απόφαση. Το δώρο υπολογίζεται με βάση κάποιο χρόνο, κάποιες εβδομάδες εργασίας και αυτό συμπληρώνει το ποσό που παίρνει ο εργαζόμενος ως δώρο Πάσχα. Οι εβδομάδες οι τελευταίες, δηλαδή από 13 Μαρτίου για κάποιες επιχειρήσεις ή από 20 Μαρτίου για κάποιες άλλες που είναι κλειστές λόγω κρατικής απόφασης, για αυτές τις επιχειρήσεις το κομμάτι του δώρου το οποίο θα πλήρωνε κανονικά η επιχείρηση για να μην το χάσει ο εργαζόμενος το συμπληρώνει το κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό”.Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ