Σαρλ Μισέλ: Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις κοινές δηλώσεις της ηγεσίας της Ε.Ε και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Έβρο.

Αρχικά ο Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση, λέγοντας πως: «είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις να μην μένουμε στις Βρυξέλλες, αλλά να βρισκόμαστε στο πεδίο και να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση και αντίληψη του τι γίνεται εδώ στα σύνορα».

Και συνέχισε:«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξη μας στις ενέργειές σας με τις δυνάμεις ασφαλείας και την Κυβέρνησή σας. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και η φύλαξή τους είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωση.Η παρουσία μας εδώ στη Ελλάδα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, τους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο, ότι «είμαστε μαζί», διότι θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και είναι πολύ σημαντικό να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο».«Εμπιστευόμαστε εσάς. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, διότι ξέρουμε ότι ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορα της Ευρώπη. Και ταυτόχρονα να επιδεικνύεται σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε για την κατάσταση στον Έβρο. Για την στάση της Τουρκίας ο Σαρλ Μισέλ τόνισε: «πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και είναι σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία. Γι ‘ αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που υποσχέθηκαν στη συμφωνία»Αναφορικά με τη Συρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε: «είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες και περισσότερες ευκαιρίες για μία πολιτική ή μία διπλωματική λύση. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μία πολύ μεγάλη τραγωδία για πολλούς ανθρώπους οπότε χρειάζονται δεσμεύσεις μας, για να δώσουμε περισσότερες ελπίδες και θετικές προοπτικές στο μέλλον».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ