Γλυπτά Παρθενώνα: Τι απάντησε η Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χ. Φίσερ, ο οποίος υποστήριξε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Ελλάδας αλλά όλου του κόσμου, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν καν να επανατοποθετηθούν, αφού είναι απλά θραύσματα.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας χαρακτήρισε άστοχες, αν όχι απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές, και επεσήμανε πως ο Χ. Φίσερ παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον θεσμό τον οποίο ο ίδιος εκπροσωπεί.Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μενδώνη

«Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα.

Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ