Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και… προκλήσεων – Τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες ολοκληρώθηκε ο στρατιωτικός διάλογος για τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδος – Τουρκίας.

Ο Τούρκος επικεφαλής, υποπτέραρχος Goksel Kahya, με τον Έλληνα επικεφαλής υποναύαρχο Δημήτριο Καβουλάκο έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μία συνάντηση στην οποία περίσσευαν τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις, τουλάχιστον από τον Τούρκο επικεφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε αυτό που είχε τονίσει προ ημερών και στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι πρέπει ο δίαυλος του διαλόγου να μένει πάντα ανοιχτός και να λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης.

Τα βασικά…

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησαν στα εντελώς βασικά, επιβεβαιώνοντας το «ψυχρό» κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα τρία βασικά θέματα που συμφώνησαν είναι:

– Η επανάληψη των επισκέψεων τεχνικών κλιμακίων ώστε να μένει ανοιχτός ο δίαυλος του διαλόγου.

– Η διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων μεταξύ ομάδων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας

– Η ενθάρρυνση εκμάθησης τουρκικών και ελληνικών αντίστοιχα για την προώθηση υγειών βάσεων διαλόγου.

Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν είπαν τίποτα για τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με μαχητικά και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Υποκρισία και προκλήσεις

Πίσω από τα χαμόγελα, το χαλαρό κλίμα και την ευχάριστη διάθεση, ξεδιπλώθηκαν οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κάποια στιγμή μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας επιχείρησε να θέσει ζητήματα περί ΑΟΖ και την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, με τους Έλληνες να αντιδρούν και να αναφέρουν ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός ατζέντας συζητήσεων και κάπου εκεί να λήγει, με συνοπτικές διαδικασίες, ο επιχειρούμενος τορπιλισμός των συζητήσεων.

Όμως, όλη αυτή την εβδομάδα, είχαμε τρία σημαντικά γεγονότα που τορπίλισαν ουσιαστικά τον διάλογο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν περί υποτιθέμενης «αποδοχής των τουρκικών διεκδικήσεων στην Μεσόγειο από την Ελλάδα», οι δηλώσεις Τσαβούσογλου που απείλησε με τρυπάνια… παντού στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σαφείς αιχμές προς τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό και οι αερομαχίες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τις επίσημες καταγραφές του ΓΕΕΘΑ, από την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για ΜΟΕ μέχρι και χθες Πέμπτη σημειώθηκαν:

– 128 Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου

– 10 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

– 10 εμπλοκές από ελληνικά οπλισμένα μαχητικά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ