Ηχηρό μήνυμα Πάιατ: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Ελλάδας

Τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σημείωσε, δε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους».

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

«Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο κ. Πάιατ καλωσόρισε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (σ.σ. των ΗΠΑ)».Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ