Σκληρή κριτική Βόζεμπεργκ για το μεταναστευτικό στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Στο μεταναστευτικό πρόβλημα και τις καθυστερήσεις στον σχεδιασμό μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου επικεντρώθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση σχετικά με τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναφέρθηκε στους μετανάστες που συνεχίζουν αμείωτα να περνούν τα ελληνικά σύνορα, ασκώντας σκληρή κριτική στην πολιτική ιδίων συμφερόντων που ακολουθούν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. και σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς αλληλεγγύη στην πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών στην αντιμετώπιση των κορυφαίων κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι η έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, που άλλωστε είναι μέλημα και κάθε κράτους μέλους, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί.

“Πριν από 4 ημέρες, 12 νεκροί μετανάστες προστέθηκαν στην τραγική λίστα θυμάτων μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών, 20 άνθρωποι διασώθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελληνικού Ναυτικού ενώ δυστυχώς άλλοι τόσοι αγνοούνται. Οι ροές μεταναστών συνεχίζονται αμείωτα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και η Τουρκία εξακολουθεί κατά τη συνήθη πρακτική της να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. Το νέο σχέδιο ασύλου που έχει προ μηνών εξαγγελθεί, δεν έχει ακόμη προωθηθεί. Για ποιό μέλλον της Ευρώπης συζητούμε σήμερα; Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών στην αντιμετώπιση των κορυφαίων κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων” είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

“Η έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, που άλλωστε είναι μέλημα και κάθε κράτους μέλους, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται δίκαιη και ίση κατανομή προσφύγων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Τίποτα δεν ακούσαμε γι’ αυτό.

Πώς ονειρευόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη όταν κάθε κράτος μέλος ακολουθεί διαφορετική πολιτική ιδίων συμφερόντων, όταν χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα και αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες; Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον μιας Ευρώπης χωρίς αλληλεγγύη στην πράξη. Το μεταναστευτικό απειλεί τη συνοχή και τα θεμέλια της ΕΕ και η διαχείρισή του κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αξίες μας. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα και έμπρακτα αλλά κυρίως σοβαρά και υπεύθυνα” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ