Ηχηρή απάντηση Αθήνας – Ρώμης στις τουρκικές προκλήσεις: Έρχεται ΑΟΖ με την Ιταλία

Στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα, σε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ισχυρού “τείχους προστασίας” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στις 30 Δεκεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα κλιμάκια του ιταλικού ΥΠΕΞ και στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο αρχικός προγραμματισμός του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει η Αθήνα προέβλεπε σήμερα επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρώμη, ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας του για την ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφώνων.

“Αναβάλλουμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι ιδιαίτερες σχέσεις της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σαράζ, άλλωστε ήταν αυτές που τη χαρακτήρισαν σύμμαχο – κλειδί για την ελληνική πλευρά, από την έναρξη της εντατικοποίησης των πιέσεων της Τουρκίας προς τη Λιβύη για τον ορισμό ΑΟΖ, στη βάση του ισχυρισμού ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και με επιδίωξη της Άγκυρας τη δημιουργία τετελεσμένων κατά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκειμένου να εφεύρει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και να δημιουργήσει τον δίαυλο εξόδου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που αναζητούσε.

Επισημαίνεται ότι ο Ντι Μάιο την Τρίτη βρέθηκε στη Λιβύη και είχε επαφές με όλες τις πλευρές, τόσο με την κυβέρνηση Σαράζ, όσο και με την πλευρά του στρατηγού Χαφτάρ, πραγματοποιώντας επίσκεψη σε Τρίπολη, Τομπρούκ και Βεγγάζη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ