Σκληρό πόκερ για την καταδίκη της Άγκυρας: Το παρασκήνιο για τις κινήσεις Ε.Ε. – Ελλάδας – Τουρκίας και ΗΠΑ

Ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, με την Αθήνα να επιχειρεί την απομόνωση της Άγκυρας και διεθνή καταγγελία της συμφωνίας η οποία έχει στόχο νέα τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση θέλει να υψώσει ένα διπλωματικό τείχος με αποφάσεις διεθνών συλλογικών οργάνων αλλά και εξασφαλίζοντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις από άλλες χώρες για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τις ελληνικές θέσεις, η οποία θα αποδυναμώσει πλήρως τους παράνομους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Με ατζέντα τη σκληρή καταδίκη των τουρκικών επιδιώξεων προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πνεύμα της θέσης ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η παρανομία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Στόχος της Ελλάδας είναι ένα “ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία” όπως αναφέρουν σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” κυβερνητικοί κύκλοι, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι η Ε.Ε. έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων για μέτρα κατά της Άγκυρας. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Αθήνα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου δεν θα παραστεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί. Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια δεν προβλέπεται, ωστόσο μια άτυπη συνομιλία, καθώς θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πώς αντιμετωπίζουν στην Ε.Ε. τις προκλήσεις

“Η Τουρκία είναι πρόβλημα”. Αυτή η φράση, η οποία προέρχεται από το στόμα κοινοτικού αξιωματούχου, συμπυκνώνει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες έχει βαρύνει αρκετά το κλίμα έναντι της Τουρκίας και απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παράλληλα η ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ σχετικά με τα δικαιώματα των κατοικημένων νησιών σε θαλάσσιες ζώνες ενισχύει τη “διπλωματική φαρέτρα” της Αθήνας στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κοινοτική πηγή σημείωνε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα του τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το πόσο μακριά θέλει να το πάει η Αθήνα.

Τριπλό πλήγμα από τις ΗΠΑ

Σε τριπλό πλήγμα στην Άγκυρα προχώρησε η Ουάσινγκτον μέσα σε 24 ώρες. Ο Τζέφρι Πάιατ πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο τουρκολιβυκό σύμφωνο διαμηνύοντας ότι “τα κατοικημένα νησιά δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη”. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές δεν παραλείπουν να αναφέρουν με νόημα, ότι για την παρακολούθηση της Ανατολικής Μεσογείου στη Σούδα είναι σταθμευμένο ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η αμερικανική Γερουσία έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή κυρώσεων και το “πάγωμα” των F-35 έχει αρχίσει με την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου, ενώ χθες εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος και ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο μεταξύ η Άγκυρα κατέθεσε στον ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, συνοδευόμενο από τις σχετικές συντεταγμένες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ