Ψήφος αποδήμων: Σε δύο νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών

Το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, με τις ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής και επί των άρθρων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από 200 βουλευτές, αριθμός που αναμένεται να είναι κατά πολύ αυξημένος, καθώς από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων διαφαίνεται ευρύτατη συναίνεση. Ήδη, πέντε κόμματα -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση έχουν ξεκαθαρίσει ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής- ενώ το ΜεΡΑ25 δηλώνει ότι θα στηρίξει μόνο ορισμένα άρθρα.

Σε μία προσπάθεια να κατευναστούν και οι τελευταίες ανησυχίες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε δύο νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

Όπως ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με τις νέες αλλαγές, θα επικαιροποιούνται ανά οκτώ έτη -και όχι ανά 10- οι εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή με έναν εκπρόσωπό του, θα εισηγείται και τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Πρόκειται για δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και ανταποκρίνονται στο αίτημα της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ