• Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων - Στα τέλη Νοέμβρη κατατίθεται στη Βουλή

  6:28 μμ, Πέμπτη 31 Οκτ 2019 6:28 μμ, Πέμπτη 31 Οκτ 2019

  Στα τέλη Νοεμβρίου τοποθετείται χρονικά η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, όπως προέκυψε στη σημερινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

  Τα νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών, αναμένεται να βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων το επόμενο 15νθημερο, ούτως ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση και συζήτηση.

  Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα σημεία της συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα, τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτήρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτήρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.

  2. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.

  3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν, εφόσον επιθυμούν, έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.

  4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

  5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

  Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών

  Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών το οποίο -όπως είπε- συνδέεται άμεσα με την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων και είναι τα εξής:

  Για πρώτη φορά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων.

  Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

  Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.

  Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.

  Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

  Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας.

  Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα