• Πέτσας για Novartis: Η ΝΔ δεν ακολουθεί την τοξική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης

  6:24 μμ, Τετάρτη 18 Σεπ 2019 6:24 μμ, Τετάρτη 18 Σεπ 2019

  Ως μια σημαντική ημέρα, που δείχνει μία αλλαγή κατεύθυνσης, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

  Μιλώντας στον ALPHA 98,9, σχετικά με τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή και τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως "η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ αποφασίζει να μην ακολουθήσει την τοξική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης -η οποία ήταν η μαζική πολιτική δίωξη και στοχοποίηση πρώην Πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών αντιπάλων- και αφήνει τη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία που προβλέπεται”. Ο κ. Πέτσας έκανε μάλιστα λόγο για “σαφείς ενδείξεις” σχετικά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Παπαγγελόπουλο.

  Σχολιάζοντας τη θέση του Πρωθυπουργού ότι “εγώ δεν πάω πολιτικούς μου αντιπάλους στη Δικαιοσύνη”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “κάνουμε μία αλλαγή όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά ήθη, που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Δεν στοχοποιούμε κανέναν αντίπαλο, παρά μόνο ζητούμε έρευνα όταν έχουμε σαφείς ενδείξεις. Εφόσον σαφείς ενδείξεις, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχουν για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή με την προκαταρκτική εξέταση. Δίνει τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής μέσα σε 15 ημέρες να γίνει η πρώτη συνεδρίαση. Και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Αυτό φαίνεται να γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη”.

  Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “κατ’ αρχάς, θα πρέπει να υπάρξει ένα κατηγορητήριο. Όπως ξέρετε, το κατηγορητήριο είναι εξατομικευμένο. Είναι ένα κείμενο πολύ συγκεκριμένο, που πρέπει να λέει ότι ο ‘Χ’ Υπουργός -εν προκειμένω ο κ. Παπαγγέλοπουλος- φέρεται να έχει τελέσει κάποια αδικήματα. Συγκεκριμένα πράγματα, όμως, και όχι γενικά στον αέρα. Αυτά θα εξετάσει η Προκαταρκτική. Θα κρίνει αν πρέπει να καλέσει μάρτυρες, να προχωρήσει ή όχι και εν συνεχεία θα αποφασίσει τι θα κάνει. Θυμίζω ότι υπάρχει παράλληλη διαδικασία στη Δικαιοσύνη εξέτασης της υπόθεσης αυτής, όπου εξετάζονται και μη πολιτικά πρόσωπα”.

  Και συνέχισε λέγοντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει την κρίση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. “Δεν γνωρίζω αν η Επιτροπή θα καλέσει τον πρώην Πρωθυπουργό. Εξαρτάται από τη Βουλή και τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, ούτε να φανεί ότι υποδεικνύω οτιδήποτε. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να προκαταλάβει τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει η Προκαταρκτική Επιτροπή. Αυτό θα αφεθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, σε εκείνη”, τόνισε.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ για “τζάμπα μαγκιές”, σημειώνοντας πως “σε αυτό το τοξικό, διχαστικό κλίμα έχουν απαντήσει οι πολίτες με την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου. Τα άφησαν όλα αυτά πίσω στο χθες. Εμείς κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στην αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε σε κανέναν στην αντιπολίτευση, με ποιον τρόπο θα κάνει κριτική προς την Κυβέρνηση, αλλά εμείς κοιτάζουμε μπροστά”.

  Για τις τιμές στα καύσιμα

  Ερωτηθείς για το ζήτημα των τιμών των καυσίμων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως “αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο σκέλη στο ζήτημα που αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Πρώτον, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Έχουμε από χθες κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γραμματείας Εμπορίου είναι στο δρόμο ώστε να μην έχουμε αυξήσεις στις τιμές για καύσιμα που είχαν προμηθευτεί οι πρατηριούχοι σε προγενέστερο χρονικό διάστημα και να μην υπάρξει καπέλο στα αποθέματα που είχαν ήδη δημιουργήσει. Αυτό είναι το ένα σκέλος και προχωρά ήδη”.

  Όπως εξήγησε, το άλλο σκέλος, “είναι να προετοιμαζόμαστε για τη χειμερινή περίοδο που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και να δούμε τι περιθώρια έχουμε, πρώτον να εξορθολογήσουμε και δεύτερον, εάν είναι δυνατόν, να αυξήσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Θυμίζω την απάντηση του Πρωθυπουργού, σε σχετική ερώτηση στη Δ.Ε.Θ., όπου άφησε ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, αυτό το διάστημα. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου, που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, να δούμε τι περιθώρια έχουμε”.

  Για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

  Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “περιμένουμε μια ειλικρινή συζήτηση. Εμείς πάντα προτάσσουμε τον διάλογο, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό που θα θέλαμε θα είναι να βγει κάτι χειροπιαστό από αυτή τη συνάντηση, αν είναι δυνατόν ή έστω -αν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό- να υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα. Αυτό το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, είναι το ζήτημα του Κυπριακού και της συζήτησης των δύο κοινοτήτων.

  Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά τορπίλιζε αυτές τις συζητήσεις, παρεμβαίνοντας πότε με επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Αμμόχωστο και πότε με προκλητικές δηλώσεις. “Θα θέλαμε μια απεμπλοκή από αυτή τη συζήτηση των τουρκικών Αρχών, γιατί είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, οι δύο Κοινότητες να συζητούν ελεύθερα”, κατέληξε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα