Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεντρωτισμό – Αφήνουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος – ΒΙΝΤΕΟ

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου και ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά. Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.Επίσης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της.Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ