• Τι απαντά η Δούρου στον Θεοδωρικάκο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

  4:33 πμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019 4:33 πμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019

  Απάντηση στα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνει η Ρένα Δούρου, κάνοντας λόγο για “ψεύδη” και “καταστροφολογία”, που “δημιουργούν ‘κλίμα’".

  Σε σχετική δήλωσή της, η Περιφερειάρχης Αττικής σημειώνει πως “δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι ανακρίβειες, από το βήμα της Βουλής, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, οφείλονται σε άγνοια, σε παραπληροφόρηση ή σε προσπάθεια σπίλωσης της δουλειάς μας στην Περιφέρεια”.

  Και συνεχίζει λέγοντας ότι “το βέβαιο είναι ότι τα ψεύδη και η καταστροφολογία δημιουργούν ‘κλίμα’. Για ποιους λόγους; Για ποιες σκοπιμότητες; Κυριακή κοντή γιορτή. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε. Σε ό,τι αφορά την απαντητική επιστολή του ΕΔΣΝΑ, που επικαλέστηκε ο κ. Υπουργός, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με αυτή, με σχετικές ενέργειες στον ΧΥΤΑ Φυλής, διασφαλίζεται χρόνος λειτουργίας της ως τα τέλη του 2020 ενώ υπάρχουν δυνατότητες, στη βάση επεμβάσεων εντός του ΧΥΤΑ, για παράταση της διάρκειας ζωής του για όσο διάστημα (από ένα ως όσα χρόνια) αποφασίσει σχετικά η νέα Διοίκηση. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να λάβει η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με την παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής”.

  Καταλήγοντας, η Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι “ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής προσφέρει στην κατεύθυνση αυτή εναλλακτικές λύσεις, με κύρια εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η επιλογή και η ευθύνη ανήκουν στη νέα Διοίκηση. Η σημερινή Διοίκηση, λίγους μόλις μήνες, επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποια επιλογή, προκειμένου να μην δεσμεύσει τη νέα διοίκηση”.

  Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στον ΧΥΤΑ Φυλής έκανε λόγο για “ωρολογιακή βόμβα” σημειώνοντας πως: “Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα