Βούτσης: Λιθαράκι κατά του φασισμού η ελληνική έκθεση στο Άουσβιτς

Η Βουλή των Ελλήνων βάζει ένα λιθαράκι κατά του φασισμού υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τίποτα πριν το Ολοκαύτωμα και μετά δεν είναι ίδιο. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει εδώ ένας τόπος μνήμης».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας σε ειδική τελετή, τη συλλογή με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του ‘Αουσβιτς στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, για την οποία η Βουλή πήρε την ιστορική απόφαση να την χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Βούτσης, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «στη σημερινή ιστορική μέρα των εγκαινίων», επεσήμανε:

«Για εμάς, ήταν αυτονόητη αυτή η προσπάθεια που κάναμε από κοινού και σε συνθήκες κρίσης και δύσκολων οικονομικών για τη χώρα. Φτάσαμε σε μια εποχή που υπάρχει η μάχη του αυτονόητου για το τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Καθυστερήσαμε πολύ, 70 χρόνια είναι πάρα πολλά, για να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό μέρος, για να τιμώνται οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εβραίοι που μαρτύρησαν στο ‘Αουσβιτς».

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την ελληνική Βουλή για την ανασύσταση της μνήμης, που «είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο στοιχείο για τη χώρα», ενώ συνέδεσε και την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή».

«Δεν είναι μόνο ηθικό, πολιτικό και ιστορικό μας χρέος να αποδώσουμε στα δεκάδες χιλιάδες θύματα φόρο τιμής. Είναι και ευθύτατα αναγκαιότητα για το αύριο της χώρας μας και της Ευρώπης. Ο αγώνας μνήμης χρειάζεται απέναντι στη λήθη. Είναι ιστορική μας υποχρέωση ο αγώνας ανοχής και συνύπαρξης, απέναντι στην εγκληματική ενέργεια, στην απαξίωση του ανθρώπου. Είναι αγώνας σύγκρουσης ανάμεσα στη λογική και τη παράνοια για τη βασική αξία του ανθρώπου. Βλέπουμε φαινόμενα εν τη γενέσει τους, που πρέπει να ηττηθούν σε ιστορικό χρόνο και ιστορική κλίμακα. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να προβάλουμε την αξία του ανθρώπου», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, στον αγώνα ενάντια στον αντισιμιτισμό, επισημαίνοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αναφύονται τέτοια σπέρματα ξανά και ξανά, και πρέπει να αγωνιστούμε απέναντι στην μισαλλοδοξία και στη καλλιέργεια μίσους, απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και τις ιδεολογίες που χτυπάνε οτιδήποτε το αδύναμο και το διαφορετικό».

Μίλησε ακόμα για «το θρησκευτικό φονταμενταλισμό που είναι ο έλικας που παράγει εγκληματικές ενέργειες με βάση το φανατισμό» και τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι σε όλα αυτά να συστρατευτούμε και να παλέψουμε ενάντια σε κάθε τι που τρέφει το φασισμό».

Μίλησε επίσης για προσπάθειες αναθεώρησης των αιτιών, των πρωταγωνιστών και των συνεπειών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, προσπάθειες όπως είπε, «επανανομιποίησης της ιστορίας από αρνητές του Ολοκαυτώματος» και πρόσθεσε ότι, «όλα αυτά είναι παρόντα και πάνω σε αυτά πρέπει να μορφωθούν τα παιδιά μας και να γνωρίζουν για την πραγματική Ιστορία».

«Ένα από τα φρικτά διδάγματα είναι ότι δεν αρκεί η μόρφωση. Γιατί δεν ήταν αμόρφωτοι οι ιθύνοντες. Είναι σαφές σε όλους μας ότι υπήρξε το Ολοκαύτωμα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Τίποτα πριν το Ολοκαύτωμα δεν είναι ίδιο μετά από αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι η ανθρωπότητα πήρε παραδείγματα για να μην υπάρξει ξανά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας Ζ. Πεντανόφσκι που μίλησε εκ μέρους της πολωνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι «η παρουσία, τόσο του προέδρου της ελληνικής Βουλής μαζί με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πιστοποιούν ότι η μνήμη του ανθρώπου δεν μπορεί εύκολα να σβηστεί όσο την κρατάμε στις καρδιές μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρατικού Μουσείου του ‘Αουσβιτς, Αντρέι Γκαρζόζικ, ανέφερε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά» και πρόσθεσε ότι η «έκθεση θα μας μάθει περισσότερα πράγματα για την Ιστορία αλλά κυρίως θα αποφύγουμε την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος στο μέλλον».

Ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου Ελλάδος, έκανε λόγο για τη «στυγερότερη προμελετημένη θηριωδία στην Ιστορία της ανθρωπότητας» και τόνισε ότι «πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα και να αντιδράσουμε απέναντι στους ξεδιάντροπους που διαιωνίζουν το μίσος».

Μίλησε ακόμα με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τονίζοντας ότι «επωμίσθηκε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύτιμο έργο, με τη σοβαρότητα του ανθρώπου που κάνει τα λόγια πράξεις».

«Στις μέρες μας, ακραίες ρατσιστικές ιδεολογίες κερδίζουν έδαφος και έχουν καταστεί επικίνδυνες στους δρόμους της Ευρώπης – για αυτό και πρωτοβουλίες σαν και αυτήν πρέπει να στηριχτούν και να διευρυνθούν. Μόνο όταν η μνήμη γίνει μάθημα θα παραμείνει ζωντανή και μαζί της θα παραμείνει και η ελπίδα για το αύριο», επεσήμανε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Σαμουήλ Μάτσας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εθνική αυτή έκθεση ήταν η μοναδική που απουσίαζε από το χώρο αυτό, καθώς 48 άλλες χώρες έχουν ήδη τη δική τους γωνιά στο ‘Αουσβιτς».

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής της ηλεκτρονικής διοίκησης της Βουλής που επιμελήθηκε το υλικό της έκθεσης, επεσήμανε ότι 55.000 άνθρωποι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Έλληνες Εβραίοι, πέρασαν τις πύλες του ‘Αουσβιτς – και μέσα από εικόνες, προσωπικά αντικείμενα γίνεται μια αναπαράσταση της ζωής τους μέσα στο κολαστήριο της φρίκης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, βάδισαν επικεφαλής στην «Πορεία των Ζώντων», από το Άουσβιτς ως το Μπιρκενάου, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στα «στρατόπεδα του θανάτου» κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χιλιάδες κόσμου, από τουλάχιστον πενήντα επτά διαφορετικές χώρες, μαζί με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, περπάτησαν την απόσταση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν τα δύο συγκροτήματα όπου μαρτύρησαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο τέλος της πορείας, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συμμετείχε στο άναμμα των δαδών στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Είχε προηγηθεί ξενάγηση της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και άκρως φορτισμένο στο Κρατικό Μουσείο του ‘Αουσβιτς και στους χώρους μαρτυρίου εκατομμυρίων ανθρώπων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ