• Κουρουμπλής: Καλέσαμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε σύμπλευση, όχι αναγκαστικά να γίνουν κομματικά μέλη

  4:36 πμ, Κυριακή 14 Απρ 2019 4:36 πμ, Κυριακή 14 Απρ 2019

  Στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου αφηγήματος για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής, πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Θράκη μαζί με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και την υποψήφια ευρωβουλευτή από τη Ροδόπη, Ουφούκ Μουσταφά.

  Η Ευρώπη υπνοβατεί

  Εκτίμησε ότι ο δρόμος που σήμερα ακολουθεί η Ευρώπη είναι αυτός του «υπνοβάτη» και αυτό το αντιλαμβάνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που βρίσκεται στον προοδευτικό, με την ευρύτερη έννοια, χώρο. «Μία Ευρώπη δηλαδή, που ενώ βλέπει ότι πέφτει στον γκρεμό, δεν έχει τη δύναμη ν' αντισταθεί σ' αυτή την κατηφόρα… που απειλείται από ακραίες εφιαλτικές λογικές…». Κάλεσε το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να «βρούμε έναν κοινό τόπο, για να υπάρξει μια πρόταση ελπίδας που θα κεντρίσει τον προβληματισμό του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Θα τον πείσει ότι υπάρχει πράγματι άλλος δρόμος...»

  Η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα σε πολιτική σταθερότητα

  «Η Ελλάδα έφτασε στο σημείο όπου η αξιοπρέπεια χιλιάδων Ελλήνων να πέφτει μέσα στους κάδους των σκουπιδιών», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής παρουσιάζοντας το έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση πριν σχεδόν τέσσερα χρόνια. «Γίνεται σήμερα αυτό; Όχι βέβαια, γιατί ήρθε μια κυβέρνηση, επιχείρησε το πρώτο εξάμηνο, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν πάμε καλά, παρά ταύτα δέχθηκε μια σκληρή άρνηση. Όμως δεν δραπέτευσε. Θα μπορούσε να φύγει ο Τσίπρας, να δραπετεύσει. Πήγε σ' έναν έντιμο αλλά δύσκολο συμβιβασμό για την Αριστερά. Για τις αξίες και τις ιδέες της. Όμως τον έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού... Έδωσε πραγματικά τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί και τότε μάλιστα κάποιοι είπαν ότι τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι πλέον μια αριστερή παρένθεση. Γιατί τα γκάλοπ και τότε μετρούσαν αλλά δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να ξέρουν ότι υπάρχει κι ένα ποσοστό ανθρώπων, πολύ μεγάλο, το οποίο τοποθετείται μέσα στην κάλπη. Είναι ένα καινούριο φαινόμενο στη δημόσια ζωή, το οποίο αν δεν το λάβει κανείς υπόψη του πέφτει έξω. Κι έπεσαν έξω. Όπως θα πέσουν και τώρα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

  «Στις εκλογές ο ελληνικός λαός ανέθεσε σ' αυτή την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Προσπαθήσαμε και μπορέσαμε σιγά-σιγά να σταθεροποιήσουμε την οικονομία από την αβεβαιότητα που ζούσαμε τότε όλοι, σήμερα φτάσαμε στο σημείο να διαψευστούν αυτοί όλοι που έλεγαν ότι στην πρώτη αξιολόγηση θα πέσει η κυβέρνηση, στη δεύτερη θα πέσει… Η κυβέρνηση αυτή εμπέδωσε για τέσσερα χρόνια πολιτική σταθερότητα. Μια οικονομία για να πάει μπροστά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα σε πολιτική σταθερότητα σε μια περίοδο που δεν είχε μόνο ν' αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια χώρα που ουσιαστικά ήταν σε οικονομική κατοχή και περιορισμούς, αλλά είχε ν' αντιμετωπίσει και το μέγα θέμα του προσφυγικού και αντιμετωπίσαμε κι αυτό το φαινόμενο…

  Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές

  Αυτή η αναμέτρηση για την Ευρώπη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, το ίδιο και για την Ελλάδα. Γιατί αυτή η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, άρχισε να ξεδιπλώνει το κοινωνικό της πρόσωπο. Μεθαύριο πάμε σε καινούρια ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτή η σταθερότητα, αυτή η προσπάθεια που αφορά τους πολλούς και έτσι πρέπει να είναι το καινούριο μοντέλο για την Ευρώπη, να νιώσουν όλοι οι πολίτες ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας και αυτής της ηπείρου και όχι άλλοι πολίτες και άλλοι υπήκοοι. Μέσα απ' αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να πάμε σ' αυτή την αναμέτρηση.

  Είμαι βέβαιος ότι όσο περνάνε οι μέρες θ' αρχίσει ο κόσμος να κατανοεί για τι αναμέτρηση μιλάμε».

  Η Θράκη

  «Μπορούμε να μιλάμε με τους κατοίκους αυτής της περιοχής πρόσωπο με πρόσωπο. Γιατί ξέρουμε πόσο έχουν εργαστεί εδώ όλοι οι βουλευτές μας για πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλούς τομείς», είπε ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής που δρομολογήθηκαν ή διευθετήθηκαν επί της υπουργίας του στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας. Μίλησε για τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής, την εξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο, την αναπτυξιακή δυναμική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

  Κάλεσμα σύμπλευσης

  «Εμείς καλέσαμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε μία σύμπλευση, όχι αναγκαστικά να γίνουν κομματικά μέλη, αλλά μπορούμε στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύγκλισης, να δημιουργήσουμε τον απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, που δεν θ' αφήσει λίθο επί λίθου, που θα κατεδαφίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα… Σ' αυτή την προσπάθεια και λάθη μπορεί να υπάρξουν και καθυστερήσεις, αλλά σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε όλους τους πολίτες και να κρατήσουμε ολόκληρη την κοινωνία στα πόδια της… Αναμετριέται όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Αναμετρούνται οι δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν στην κοινωνική Δημοκρατία και στους κοινωνικούς θεσμούς, με μία λογική όπου όλες οι ευθύνες της ζωής, ο νεοφιλελευθερισμός θέλει να τις φορτώσει στις πλάτες του ίδιου του πολίτη. Απέναντι σ' αυτή την εισβολή και την απειλή καλέσαμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους λέμε ότι ο Τσίπρας οριοθέτησε το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είμαστε ένας Αριστερός χώρος, δεν είπε ότι είμαστε ένας κεντροαριστερός χώρος. 'Αρα τους αφήνει χώρο, ελάτε να συζητήσουμε στα πλαίσια ενός διαλόγου...», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

  Ουφούκ Μουσταφά: «Η Θράκη μπορεί να διδάξει στην Ευρώπη τη συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων»

  «Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες, οι πιο ιστορικές εκλογές που θα αντιμετωπίσουμε από τη Μεταπολίτευση και μετά… Γι' αυτό το λόγο υπερασπιζόμαστε έναν προοδευτικό μετασχηματισμό όπου μπορούν να συμβάλλουν καίρια και ευρύτερες δυνάμεις, που δε συμφωνούν υποχρεωτικά σ' όλα με την Αριστερά. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η οικοδόμηση ενός μετώπου με κοινό πολιτικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η εξάλειψη των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, η διεύρυνση της Δημοκρατίας, η υπεράσπιση της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση της ισότητας των φύλων». Τα παραπάνω τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά στην ομιλία της στο Επιμελητήριο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

  Επισκεπτόμενη χθες την πρωτεύουσα του Έβρου, στο πλαίσιο της περιοδείας στη Θράκη με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «Οι Ευρωεκλογές δεν θα είναι απλά μια δημοσκόπηση, μία δήλωση πρόθεσης ψήφου για τις εθνικές εκλογές, έτσι όπως προσπαθούν να τις προβάλλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Σ' αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το μέλλον κάθε Ευρωπαίου πολίτη, κάθε Ελληνίδας και Έλληνα και ουσιαστικά το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

  Αναφέρθηκε στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει σήμερα το νεοφιλελεύθερο σύστημα, που επιφέρουν τον ατομικισμό ως ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς και χάνεται η έννοια της αλληλεγγύης. «Υποδεικνύουν ως υπεύθυνο της όλης κατάστασης, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον κάθε είδους διαφορετικό από εμάς. Έτσι σπέρνουν το μίσος, τη διχόνοια, την ξενοφοβία, που στο επόμενο βήμα βρίσκουν διέξοδο και ταυτίζονται με τις έννοιες και τα πιστεύω που υιοθετεί η Ακροδεξιά. Οι οικονομικές πολιτικές της λιτότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην άνοδο της Ακροδεξιάς, που επιδιώκει τη συνολική οπισθοδρόμηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και της εθνικής περιχαράκωσης. Μία τέτοια πορεία θα ήταν επικίνδυνη. Ακριβώς αυτή τη στιγμή οφείλουμε, είναι χρέος όλων μας να υψώσουμε ανάστημα, να δώσουμε ένα τέλος, να νικήσουμε, να καταπατήσουμε το υβρίδιο της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε η κ. Μουσταφά.

  «Με την τόσο ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς, με τις πολιτικές λιτότητας του φιλελευθερισμού, πραγματικά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σ' έναν ασφυκτικό κλοιό κι εδώ εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το προοδευτικό μέτωπο ερχόμαστε για να δώσουμε τις λύσεις. Ερχόμαστε για να παλέψουμε για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, που το διαφορετικό, το άλλο, έτσι όπως προσπαθούν να το προβάλουν οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, δεν θα είναι ο στόχος δεν θα είναι στο στόχαστρο. Σ' αυτό το μίσος που προσπαθούν να σπείρουν προς το διαφορετικό και το άλλο, νομίζω ότι η Θράκη, η περιοχή μας έχει να διδάξει ένα μάθημα στην Ευρώπη. Μπορεί να διδάξει το μάθημα της συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων, τον πολυπολιτισμό. Πως μπορούνε διάφορα, ήθη, έθιμα, γλώσσες, θρησκείες να συνυπάρχουν. Γι' αυτό καλώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, όλους τους δημοκράτες, όλους τους σοσιαλιστές, όλους όσους έχουν έγνοια την αυριανή μέρα να ταχθούμε μαζί για να παλέψουμε για μια δίκαιη, δημοκρατική Ευρώπη» κατέληξε, η υποψήφια ευρωβουλευτής.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα