• Δικογραφία Novartis: Ύποπτος για παθητική δωροδοκία ο Λοβέρδος - Οι καταθέσεις «Σαράφη», «Κελέση» και οι καταγγελίες

  4:30 μμ, Τρίτη 09 Απρ 2019 4:30 μμ, Τρίτη 09 Απρ 2019

  Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

  Διανεμήθηκε την Τρίτη στα κόμματα η δικογραφία Novartis η οποία αφορά στον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και καταλήγει στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση.

  Στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις τόσο προστατευομένων μαρτύρων όπως οι διάσημοι πλέον "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση" αλλά και επωνύμων μαρτύρων όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ράνος και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.

  Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων οι νέες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων μιλούν ευθέως για δωροδοκία του πρώην Υπουργού Υγείας σύμφωνα με όσα άκουγαν από τον ισχυρό άνδρα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Κωνσταντίνο Φρούζη.

  Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ" στις 28/12/2018

  28/12/2018

  ΚΕΛΕΣΗ : Στα πλαίσια συναντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν σοτν Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

  Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία «Ιατρικές Εξελίξεις" συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκιδη κατεπανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες".

  Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά:« Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκιδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

  Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο η κ. Κελέση απαντά ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο κ. Λοβέρδο ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Λοβερδος χρηματίστηκε: "Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το gilenyia, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέδρου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα".

  Η απάντηση του κ. Λοβέρδου αναμένεται άμεσα καθώς στις 6 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Βουλή.

  Το Real.gr εξασφάλισε ένα μέρος της δικογραφίας εν αναμονή έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα