Σταϊκούρας στον RealFm 97,8: Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα – Το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο από τις άλλες χώρες

“Εμείς αυτό που υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε είναι ότι η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές και πρέπει να βγαίνει με ασφαλή, με συνεχή τρόπο και με χαμηλό κόστος δανεισμού” είπε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Δεν αρκεί να βγει μία φορά, πρέπει να βγαίνει συστηματικά με χαμηλό κόστος δανεισμού. Άρα, με αυτή τη λογική εμείς είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε έκδοση χρέους γίνεται. Το ζητούμενο είναι, το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό; Το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο από τις άλλες χώρες. Άρα κατηγορούμε την κυβέρνηση, ότι την περίοδο που πέρασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετικά ευνοϊκή κατάσταση στην Ευρώπη έτσι ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που θα υλοποιούσε να μειώσει πολύ περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Ήταν υπερδιπλάσιο αυτό έναντι άλλων χωρών, αλλά ως έκδοση χρέους είναι προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα”, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

“Όταν οι επενδύσεις συρρικνώνονται, όταν ακόμα και σήμερα που μιλάμε υφίστανται κεφαλαιακοί περιορισμοί, όταν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποεκτελείται, όταν τα κόκκινα δάνεια σήμερα συζητάμε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση πώς θα αντιμετωπιστούν, όταν η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης υποβαθμίζεται μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα; Είναι μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδο στην κανονικότητα και με αυτά τα χαρακτηριστικά αυτή η έκδοση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όταν λέμε τη λέξη κανονικότητα πρέπει να είμαστε απολύτως ακριβείς στο τι εννοούμε κανονικότητα”.

“Οι τράπεζες αναβαθμίστηκαν από τη Moody’s ως συνέπεια της αναβάθμισης της χώρας. Υπενθυμίζω ότι η Moody’s ήταν ο μοναδικός οίκος, ο οποίος είχε πιο κάτω βαθμίδες την Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους δύο, ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκαν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι τρεις επενδυτικές βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα η χώρα. Οτιδήποτε κινείται προς την κατεύθυνση της επενδυτικής βαθμίδας είναι καλό για τη χώρα”, δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ και ανέφερε ότι

“Εάν η χώρα τα προηγούμενα χρόνια είχε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό θα μείωνε σημαντικά το κόστος δανεισμού γιατί θα υπήρχε ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Εάν η χώρα δεν είχε ποσοτικούς περιορισμούς, εάν η χώρα είχε υλοποιήσει ήδη διαρθρωτικές αλλαγές, εάν υπήρχε μία πιο σοβαρή και πιο αξιόπιστη κυβέρνηση εκτιμώ ότι σήμερα τα επιτόκια δεν θα ήταν μόνο χαμηλότερα, θα ήταν και λιγότερο ευμετάβλητα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ