• Επιμένει ο Κοντονής στη διαφοροποίηση από το Μαξίμου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Τι δήλωσε στον Realfm 97,8

  11:18 πμ, Τετάρτη 13 Φεβ 2019 11:18 πμ, Τετάρτη 13 Φεβ 2019

  “Τη Συνταγματική Αναθεώρηση τα κόμματα πρέπει να τη δουν με στάση υπεύθυνη. Εάν αρχίσουμε τις συνδικαλιστικές εξυπνάδες θεωρώ ότι δεν βγάζει πουθενά”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

  “Πολιτικό, είναι να πεις ότι εγώ συμφωνώ στο να μην εκλέγεται ή να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, αυτό είναι μία πολιτική εκτίμηση που έχει και νομικές απολήξεις. Διότι όταν εγώ είπα χθες με την εκλογή από τον λαό αλλάζει στην ουσία το πολίτευμα έχει και εδώ νομικές απολήξεις, αλλά είναι μία καταρχήν πολιτική τοποθέτηση. Για τα θέματα όμως διαδικασίας δηλαδή πώς θα ψηφίσουμε, τι θα συμβεί, πώς θα δεσμεύεται η Βουλή, αν θα δεσμεύεται, αυτά νομίζω τα λέει το Σύνταγμα”, είπε ο κ. Κοντονής.

  Ερωτηθείς εάν δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα στο κόμμα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: “Ίσα -ίσα είμαι πάρα πολύ προσεκτικός για να δημιουργήσω πρόβλημα. Είπα και τα δύο πράγματα τα οποία πιστεύω, ότι αυτό είναι μία άποψη που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εκείνο που δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο και φτάνει στα όρια νομίζω πέρα από την επιστημονική προσέγγιση είναι αυτό που είπαν κάποιοι από τη ΝΔ και κάποιοι συνταγματολόγοι, δεν το λένε μόνο βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ότι αυτή η Βουλή θα πρέπει να αναλωθεί μόνο να θέσει τους αριθμούς των άρθρων που πρόκειται να αναθεωρηθούν. Τότε τι νόημα έχουν οι εκλογές; Δηλαδή, η κοινωνία ως τι θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος; Θα πρέπει και το εκλογικό σώμα να ξέρει ποιες είναι οι απόψεις ενός εκάστου” και πρόσθεσε:

  “Εγώ λοιπόν είπα ότι και η μία άποψη είναι ακραία αλλά και η άλλη, δεν μπορεί να δεσμεύει μία Βουλή η οποία προκύπτει από εκλογές μία άποψη της προηγούμενης Βουλής όταν μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι αντίθετο... Εάν έχουμε μία διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι αυτά που αποφάσισε η προηγούμενη Βουλή πρέπει να τα τηρήσει η επόμενη; Τότε γιατί ψήφισε η κοινωνία;”

  “Εγώ είπα τη γνώμη μου, αντιλαμβάνομαι ότι εδώ υπάρχει μία διαφοροποίηση, αλλά όταν βρισκόμαστε μπροστά στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, δεν μπορούμε να μην λέμε τη γνώμη μας, ούτε αυτό το πράγμα συνιστά υπεύθυνη στάση βουλευτών. Εδώ μπαίνουμε σε πάρα πολύ λεπτές καταστάσεις, οι οποίες χρειάζονται υπευθυνότητα από τα κόμματα για το τι λένε και το τι δεσμεύονται τα κόμματα να πράξουν. Εδώ δεν είναι το ζήτημα αριθμητικό. Όλοι συμφωνούμε ότι η Βουλή δεν πρέπει να διαλύεται με αφορμή το πρόβλημα της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να βρούμε λοιπόν και να δεσμευτούμε με ποιον τρόπο θα γίνεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να το προτείνουμε και στον ελληνικό λαό και εάν είναι δυνατόν με ευρύτατη πλειοψηφία ούτως ώστε να μην φτάνουμε στη διάλυση της Βουλής... Πρέπει εδώ να κατατεθούν οι απόψεις, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να ξέρει όταν θα κληθεί στις κάλπες να εκλέξει νέα Βουλή και κυβέρνηση να ξέρει και τι θέση παίρνει στη Συνταγματική Αναθεώρηση”, σημείωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα