Εγκρίθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17.30 η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και αύριο να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού – η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα – ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

Επίσης, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής που αφορουν στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων.

Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της α’ κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ