Γαβρόγλου: Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε γόνιμη συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

«Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου αποχωρώντας χθες το μεσημέρι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση γιατί το κλίμα που υπήρξε ήταν πραγματικά, όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πολύ αισιόδοξο».

Ο κ. Γαβρόγλου έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χθες Τρίτη, στις εννέα το πρωί, χωρίς να κάνει σε δηλώσεις, ενώ στις εννέα και μισή, και για σχεδόν μιάμιση ώρα ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το καυτό θέμα της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία έδωσε στον κ. Βαρθολομαίο όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Οικουμενικό Θρόνο ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Γαβρόγλου, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Φανάρι, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ