Βορίδης στον Realfm 97,8: Πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει τι εννοεί θρησκευτική ουδετερότητα

Στη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναφέρθηκε ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Ελένη Καλογεροπούλου.

“Έχει μεγάλη σημασία όταν χρησιμοποιείται ο όρος της θρησκευτικής ουδετερότητας, να δούμε κατά πόσο αυτός ο όρος χρησιμοποιείται με κατεύθυνση τον πλήρη χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Ο πλήρης χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο δόγμα θρησκευτικό, το οποίο έχει μία προτεραιότητα στο κράτος αυτό πάνω στα άλλα”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

“Πρέπει να έρθει ο κ. Τσίπρας και να μας πει τι εννοεί θρησκευτική ουδετερότητα. Γιατί ζητά να αλλάξει το άρθρο 3 στο Σύνταγμα; Τι δεν του αρέσει; Τι είναι εκείνο το οποίο θα αλλάξει στην πράξη από την αλλαγή του άρθρου 3; Υποψιάζομαι ότι έννοια του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, αυτό το οποίο αποτελεί τη νομική βάση για να έχεις μία εικόνα του Χριστού στο δικαστήριο είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχει επικρατούσα θρησκεία… Εγώ λέω ότι όταν κάποιος έρχεται και προτείνει μία παρέμβαση στα άρθρα του Συντάγματος υποθέτω ότι δεν το προτείνει για λόγους καλλιέπειας, υποθέτω ότι έχει μία στόχευση συγκεκριμένη”.

“Οι ιερείς δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πώς ακριβώς θα βεβαιώνουν κάτι το οποίο έχει δημόσιες συνέπειες όπως είναι ο γάμος;… Εντέλει, αρχίζει και ξεδιπλώνεται μία στρατηγική και εγώ θέλω όλα αυτά να τα συζητάμε καθαρά και ανοιχτά και ο καθένας να παίρνει θέση. Ο Νίκος Φίλης έχει μία καθαρή θέση.”

Σχετικά με τη δήλωση του ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας “δεν θα μπορούμε να γιορτάζουμε σε δημόσιους χώρους τα Χριστούγεννα, δεν θα μπορούμε να βάζουμε καν φάτνες”, ο κ. Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “το πιστεύει το γαλλικό συμβούλιο της Επικρατείας. Το γερμανικό έχει μία διαφορετική αντίληψη. Το πιο ωραίο είναι ότι ακριβώς ότι το θεωρούμε τόσο αστείο ενδεχομένως σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο μυαλό κάποιου, άρα αυτό είναι πολύ θετικό. Όποιος έχει μία εικόνα των δικαστικών μαχών που γίνονται πάνω στα ζητήματα αυτά σε άλλα σημεία της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ ξέρει ότι αυτό δεν είναι τόσο αστείο. Έφερα διάφορα παραδείγματα τα οποία όλα έχουν δικαστικό προηγούμενο. Για αυτό λέω καλή η πλάκα αλλά να ξέρουμε και τι γίνεται. Οι περισσότεροι που κάνουν πλάκα δεν ξέρουν τι γίνεται. Και δεν ξέρουν τι γίνεται γιατί δεν μπορούν να το διανοηθούν, αλλά υπάρχουν χώρες που τα ζητήματα αυτά έχουν όλα ανοίξει”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ