Πρωτοβουλίες για διαλεύκανση του θανάτου του Κατσίφα, προανήγγειλε ο Χαρίτσης – Βορίδης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ράμα

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τα όσα έγιναν στους Βουλιαράτες, με θύμα τον Κωνσταντίνο Κατσίφα ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών κυριάρχησαν στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Βουλής με τον σχετικό διάλογο να ξεκινά από την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη της Ν.Δ ο οποίος “είδε” απόπειρα φαλκίδευσης της ανακριτικής διαδικασίες πίσω από τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τον χαρακτηρισμό ως εξτρεμιστή του Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού ζητώντας μάλιστα από την ελληνική πλευρά να πάρει θέση και να διασφαλίσει τη δίκαιη και εμπεριστατωμένη έρευνα. “Υπάρχει μια πραγματικότητα. Μια δολοφονία. Έχει δημιουργηθεί ήδη μια δικαστική εκκρεμότητα. Η δήλωση Ράμα, η οποία παίρνει θέση επί της εκκρεμότητας υιοθετώντας πλήρως τη θέση των Αλβανών αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτη. Εκείνο που κάνουν οι αρχές σε ένα δικαιοκρατούμενο κράτος είναι να ζητήσουν την πλήρη διαλεύκανση. Να μπουν πραγματογνώμονες να δουν τις βολές. Από που εβλήθησαν οι βολές. Να δούμε αν υπήρξαν βολές.

Υπάρχει ανακριτική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να φαλκιδεύεται εκ των προτέρων από πολιτικές δηλώσεις.

Δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ισχυρές. Πρέπει να πάρει θέση και λαμβάνοντας θέση στη διαδικασία” είπε.

Στο σχόλιο του κ. Βορίδη απάντησε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας . “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος κάθε ανθρώπου είναι ένα γεγονός που γεννά εγρήγορση όποια κι αν είναι η αιτία του. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την κυβέρνηση και τη δική μας διαδρομή ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου που προέρχεται από δράση αστυνομικών δυνάμεων συνεγείρει πολύ περισσότερο και γεννά ερωτήματα που ζητά όχι μόνο ο δικός μας χώρος απαντήσεις. Πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει όταν ενδεχομένως υπάρχουν υπόνοιες ότι η δράση αστυνομικών δυνάμεων -σε όλο τον κόσμο- εκκινείται από ιδιαίτερα κίνητρα, είτε ρατσισμού είτε άλλα. Πράγματι αυτό το συμβάν , ο θάνατος ενός Αλβανού υπηκόου ,ελληνικής καταγωγής ασφαλώς απαιτεί διερεύνηση. Με σοβαρότητα η κυβέρνηση προσέγγισε το ζήτημα . Και μόνο η παρέμβαση του ΥΠΕΞ σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει υπευθυνότητα” είπε ο κ. Δρίτσας.

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού προχώρησε και η Έφη Χριστοδουλοπούλου: “Πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση αυτή. Οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού έριξαν λάδι στη φωτιά . Αυτά που είπε έτσι όπως τα είπε δεν βοήθησαν” είπε η κα Χριστοφιλοπούλου.

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε θλιβερό το περιστατικό και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προέβη σε διάβημα και ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος. “Η παρακολούθηση του ζητήματος δεν μένει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες και πρακτικό αντίκρισμα. Αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα η πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης” είπε ο κ. Χαρίτσης. Ο Υπουργός συνέστησε μάλιστα αυτοσυγκράτηση ώστε να μη δοθεί ευκαιρία σε ακροδεξιές κραυγές να καπηλεύονται ένα ζήτημα τόσο σοβαρό .Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ