• Ο Κωνσταντίνος Φίλης στον ΑΝΤ1: Σωστή κίνηση η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αν πιστεύουμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις - ΒΙΝΤΕΟ

  9:33 μμ, Δευτέρα 22 Οκτ 2018 9:33 μμ, Δευτέρα 22 Οκτ 2018

  «Υπάρχουν έτοιμα προεδρικά διατάγματα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών μέσω των οποίων μπορούμε να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και στην Κρήτη αλλά ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί. Άρα λοιπόν είναι εν αναμονή, μπορεί να είναι άσκηση επί χάρτου μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα γίνει πράξη το επόμενο διάστημα» τόνισε ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας τα όσα είπε το Σάββατο ο Νίκος Κοτζιάς.

  «Η Ελλάδα υπέγραψε το 1982 τη Συνθήκη του Μοντέκο Μπέι που είναι για το δίκιο της θάλασσας, την οποία επικύρωσε το 1995. Βάσει αυτής δικαιούται να επεκτείνει μονομερώς χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή συνεννόηση με τις όμορες χώρες την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι 12 ναυτικά μίλια. Αυτή τη στιγμή είμαστε από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που δεν έχουμε κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Στην πραγματικότητα Αιγιαλίτιδα ζώνη σημαίνει επέκταση του εδάφους, δηλαδή είναι μια προέκταση του εδάφους. Άρα ασκείς απόλυτη κυριαρχία επί αυτής. Αντιθέτως στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ εκεί ασκείς επί μέρους δικαίωμα και όχι πλήρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αιγιαλίτιδας ζώνης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

  «Τι λέει η μια σχολή σκέψης; Εμείς πρέπει να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος διότι αδρανώντας και έχοντας αδρανοποιήσει στην πραγματικότητα την πολιτική μας επειδή η Τουρκία, με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 έχει επιβάλλει casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, στην πραγματικότητα καταλήγουμε να είμαστε ανενεργοί και στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας. Από την άλλη όμως υπάρχει η σχολής σκέψης που λέει αυτό είναι ένα επιχείρημα προς την Τουρκία διότι δείχνουμε ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση» είπε ο διεθνολόγος.

  «Στην πραγματικότητα αυτό που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι ότι ακόμα και αν προβούμε σε μια τμηματική επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, αυτό σε περίπτωση που κάποια στιγμή φτάσουμε στο δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία δεν πρόκειται να έχει καθοριστικό βάρος είτε υπέρ είτε κατά ημών» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

  «Κατά την άποψη μου είναι μια σωστή κίνηση από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις. Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον αντίστοιχα συντρέξουν οι προϋποθέσεις και στο Αιγαίο τότε το συζητάμε. Όμως εφόσον κρίνουμε ότι αυτή τη στιγμή η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μια τέτοια κίνηση νομίζω ότι πρέπει να προβούμε σε αυτήν» κατέληξε.

  Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα