Κουβέλης: Θα υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών που θα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών που θα εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και ότι το συγκεκριμένο θέμα, όπως και αυτό των συντάξεων, δεν θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις οι οποίες πρόωρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, εκφράζει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

“Πολιτικές εξελίξεις με την έννοια των πρόωρων εκλογών δεν αναμένονται αλλά ούτε θα υπάρξουν. Σε ό,τι έχει σχέση με τη συνθήκη των Πρεσπών βεβαίως πρέπει να αναμείνουμε το αποτέλεσμα στη Βουλή της γειτονικής χώρας και εν συνεχεία της αναθεώρησης του Συντάγματος Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες η υπόθεση που αφορά τη συνθήκη των Πρεσπών θα οδηγηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί έχω την εκτίμηση και τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγκρίνει τη συγκεκριμένη συνθήκη” αναφέρει.

“Σύμφωνα με τα όσα δημόσια έχουν δηλωθεί, υπάρχουν βουλευτές από περισσότερα κόμματα, δηλαδή κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσουν τη συνθήκη. Σε ό,τι έχει σχέση με τις συντάξεις νομίζω ότι είναι πλέον σαφέστατο ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και δεν θα μειωθούν γιατί η μη μείωσή τους δεν αποτελεί διαρθρωτικό στοιχείο στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Έχω την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε εξελίξεις οι οποίες πρόωρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, θα γίνουν στη συνταγματικά προβλεπόμενη προθεσμία, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του προσεχούς έτους, του 2019” τόνισε.

Ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι η κυβέρνηση «εργάζεται προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη την οποία θέλουμε να είναι και δίκαιη», «με την έννοια ότι το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα να διαχέεται με ένα δίκαιο τρόπο στους αρμούς της κοινωνίας». Παράλληλα αναφέρει ότι «ήδη έχει ξεκινήσει η τροχιά ανάπτυξης, όχι σήμερα, αλλά και τα δύο προηγούμενα έτη», ενώ πως και σε προηγούμενες περιόδους είχαμε ανάπτυξη, και με υψηλούς δείκτες 4,8%- 4,9%, ωστόσο «δεν είχε σταθερότητα, δεν είχε δικαιοσύνη και δεν είχε και αποτελεσματικότητα» και «οδήγησαν εντέλει και στην πτώχευση της χώρας». «Επομένως είναι πολιτική επιλογή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη, μία ανάπτυξη που θα αναφέρεται στην ίδια την κοινωνία», τονίζει.

Αναφερόμενος στη πρόσφατη συνάντησή του με του προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο υπουργός δηλώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιες εταιρείες τα πλοία τους να αποκτήσουν την ελληνική σημαία, ενώ για το θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία τονίζει ότι βούληση του υπουργείου είναι να προχωρήσει.

Τέλος, γνωστοποιεί ότι το νομοσχέδιο που αφορά τις υποπαραχωρήσεις των 10 λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ εκτός του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ