• «Κόλαση» στη βουλή για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με το Σκοπιανό - ΒΙΝΤΕΟ

  3:16 μμ, Σαββατο 16 Ιουν 2018 3:16 μμ, Σαββατο 16 Ιουν 2018

  Άναψαν τα αίματα στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Αφορμή, οι συνεχείς αναφορές βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το δικαστήριο έκρινε πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα».

  Τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να απαντήσει στους βουλευτές της ΝΔ.

  «Εδώ ταιριάζει η παροιμία που λέει 'ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται για να σωθεί". Και μιλάω για πνιγμένο γιατί εδώ έχουμε ένα ναυάγιο επιχειρηματολογίας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται σε ένα άσχετο θέμα, ή μάλλον σε σχετικό που ενισχύει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

  «Η απόφαση αναφέρεται στην ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Επιπλέον στο δικαιικό μας σύστημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ.

  «Δεν θα κάνετε λογοκρισία στην κυβέρνηση» παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής.

  «Διαβάζω. O όρος Μακεδονία, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι όρος ιστορικός και γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι, ούτε υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν, ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός. Απλώς, ως Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας. Γιατί δεν τα διαβάζετε αυτά κύριε υπουργέ, σας αρέσει η παραπλάνηση; Έχει και για τη γλώσσα αναφορά έχει και για την εθνότητα αναφορές», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Βορίδης παίρνοντας τον λόγο.

  Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, τόσο από τον Μάκη Βορίδη όσο και από τον Γιώργο Γεωργαντά. « Συνηθίσατε να φωνάζετε, είστε και κράχτης;» είπε στον κ. Γεωργαντά ο κ. Βούτσης.

  Στον κ. Βορίδη απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος .

  «Αν είχαμε μία απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου που έκλεινε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να τη στείλουμε στα Σκόπια και να μη χρειάζεται άλλο να διαπραγματευόμαστε. Ο Άρειος Πάγος έχει αναλύσει ένα νομικό θέμα, αν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου, δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Προς Θεού, ξέρετε τι λέτε; Ότι θα πρέπει να αποφασίζουν τα δικαστήρια για θέματα ιστορίας και εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

  «Δεν υπάρχουν δικαστικές αμετάκλητες αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και για την ιστορία. Συνεχίζετε να προσπαθείτε να διαστρεβλώνετε και να παραχαράσσετε το περιεχόμενο της συνθήκης που σε κανένα σημείο δεν μιλά για μακεδονική εθνότητα και μακεδονικό έθνος» πρόσθεσε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα