Φίλης στον Realfm 97,8 για Σκοπιανό: Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι erga omnes

“Μία διεθνής συμφωνία δεν μας κατοχυρώνει απόλυτα απέναντι στην απροθυμία ενδεχομένως μιας μελλοντικής κυβέρνησης των Σκοπίων να προβεί σε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας” δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Έχει καταστεί σαφής η κοινή πρόθεση των δύο κυβερνήσεων και η αποφασιστικότητα για να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν διακυμάνσεις, κάτι που είναι αναμενόμενο, εφόσον μιλάμε για μια διαπραγμάτευση για ένα ζήτημα 27 ετών. Άρα, ότι ακούμε και μαθαίνουμε είναι και μέρος των τακτικισμών. Εκτιμώ ότι και τα δύο μέρη θέλουν να καταλήξουν σε λύση γρήγορα, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους” τόνισε.

“Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι erga omnes, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Δεν πιστεύω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρεκκλίνει αυτής της διαδικασίας” συμπλήρωσε.

“Εκτιμώ ότι μεν ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, είμαστε σήμερα πιό κοντά από ότι ήμασταν πριν από κάποιες ημέρες και εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να δούμε τη φόρμουλα της συμφωνίας για να μπορούμε να τοποθετηθούμε” ανέφερε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ