Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό – Σήμερα το τετ α τετ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Στην Οχρίδα έφθασαν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αποστολή.

Οι συνομιλίες για το ονοματολογικό μεταξύ του κ. Κοτζιά και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και των δύο αντιπροσωπειών θα αρχίσουν αύριο στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ η πρόταση των Σκοπίων προβλέπει το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία), με γλώσσα τα Μακεδονικά και αστερίσκο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, καθώς και εθνικότητα Άνω Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Vecher» η πλευρά των Σκοπίων δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία.

Από ελληνικής πλευράς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε πρόσφατα το «plan B» στην πλευρά των Σκοπίων ως οδηγό για την επίλυση των διαφορών.

Κοτζιάς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν μπορούν να τα πάρουν όλα – Πρέπει να συμβιβαστούμε

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς για το Σκοπιανό, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ