• Η απάντηση του Τσίπρα σε δημοσιογράφο των Σκοπίων που προκάλεσε αίσθηση - Αποκάλυψε την ονομασία; - ΒΙΝΤΕΟ

  6:18 μμ, Παρασκευή 23 Μάρ 2018 6:18 μμ, Παρασκευή 23 Μάρ 2018

  Ερώτηση για το Σκοπιανό δέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Η ερώτηση μάλιστα προερχόταν από τη δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA).

  «Εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija» της απάντησε ο κ. Τσίπρας. « Κι αυτό έχει μια αξία να το δείτε όλοι σας. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε ένα όνομα που εδώ το χρησιμοποιούν εδώ και μια 25ετία, μην πω μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ή τέλος πάντων όποιο άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna Makedonija , μπορεί να συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κάτι άλλο» είπε ο Πρωθυπουργός, χαμογελώντας.

  «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου να επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βήματα προς τα μπρος που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία όμως από τη δική μας την πλευρά έχει εδώ και καιρό περιγραφεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε δύο προϋποθέσεις, που για μας είναι πολύ σημαντικές. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός ως προς το όνομα, μια σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, διότι δεν μπορούν οι λαοί μας εις το διηνεκές να βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση έχοντας την εντύπωση – κυρίως ο ελληνικός λαός - ότι εδώ υπάρχει μια απόπειρα σφετερισμού ενός πολύ σημαντικού κομματιού της ιστορίας μας. Και ο δεύτερος σημαντικός όρος είναι αυτή η λύση να μην είναι του ποδαριού , να μην είναι μια light εκδοχή, να είναι μια ουσιαστική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να θεμελιώσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις των λαών μας. Με δυο λόγια να είναι μια χρήση για όλες τις χρήσεις, να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και στο εσωτερικό της γείτονος. Και αυτό αφορά στο ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και άλλη ονομασία στο Σύνταγμα. Και να έρχεστε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λύση και ενώ εγώ θα αναφέρομαι στην τάδε ονομασία, εσείς να μου λέτε ότι είμαι από την Republica Macedonia. Αυτό δεν θα είναι λύση, αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μας» τόνισε απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο.

  «Έχουμε όλη την καλή διάθεση , την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Είναι μιας ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μια υπαρξιακή υπόθεση, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά» πρόσθεσε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα