• Ποια κόμματα βλέπουν θετικά την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής

  5:26 μμ, Πέμπτη 08 Μάρ 2018 5:26 μμ, Πέμπτη 08 Μάρ 2018

  Θετική στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικήςεπιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, εμφανίστηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Κεντρώων, ενώ αρνητικοί εμφανίστηκαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

  «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά. εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

  Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα. «Με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου στην εκπνοή του έτους. Το 2015 τα φάρμακα δεν ανατιμολογήθηκαν ενώ υπήρχε νόμιμη υποχρέωση του υπουργού να το κάνει προς τα κάτω με αποτέλεσμα περισσότερα έξοδα για τον πολίτη. Η παράνομη πρακτική προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και επέφερε μεγαλύτερα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες» ανέφερε και προσέθεσε: «Η μη τιμολόγηση το 2015 είναι αυτή που στοιχειοθετεί και εξατομικεύει την τέλεση αδικημάτων από τους τότε υπουργούς Υγείας τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό, που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατά το άρθρο 15 του Π.Κ, να προβούν στη μείωση των τιμών. Αυτή η επιλογή δεν οφείλεται στα εμπόδια που έβαζε η τρόικα ούτε σε αμέλεια των υπουργούν αλλά ήταν ενσυνείδητη πολιτική επιλογή».

  Καταλήγοντας ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «κατά το 2015 οι τιμές των φαρμάκων όλων των εταιρειών αυξήθηκαν, ενώ το 2015 και το 2016, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Αντίθετα», πρόσθεσε, «είχε γνωρίσει σημαντική μείωση κατά την περίοδο 2009, 2014. Επίσης την περίοδο 2010 έως 2014 μειώθηκε σημαντικά η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη».

  Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.

  Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε επίσης «και τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι «με τον τρόπο που επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους οδηγούν στον ευτελισμό των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας».

  «Η συμπεριφορά μας δεν μπορεί να είναι αλά καρτ σε θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, και η δικιά μας δεν θα είναι» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής Γιώργος Μαυρωτάς για τη στάση που τηρεί το Ποτάμι απέναντι στην ανάγκη διερεύνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει όλα να εξεταστούν και κυρίως να κλείσουν οι τρύπες του συστήματος που δημιουργούν στρεβλώσεις.

  Ειδικά για τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι δεν θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να εξηγήσει πώς οι θεσμοί τον εμπόδιζαν να βγάλει δελτίο τιμών. Αλλά και για τον κ.. Ξανθό είπε ότι θα πρέπει να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε την ανατιμολόγηση, αντί να το κάνει αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα και τι έχει συμβεί με το συμπληρωματικό δελτίο τιμών.

  «Εξακολουθεί να ισχύει το "όλα στο φως" ή όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σάς πιάνει μια φωτοφοβία;» ρώτησε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Μαυρωτάς αν και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι και «για να πουν οι καινούριοι πόσο βρώμικοι είναι οι παλιοί και για να πουν οι παλιοί ότι δεν είναι και τόσο άσπιλοι οι καινούριοι».

  «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και προανακριτική αντί προανακριτικής» σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Όμως, έτσι θα το πάμε; Με τόσα ανοιχτά εθνικά μέτωπα, με την οικονομία σε κρίσιμη καμπή, με κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για τις επόμενες γενιές, με όλα αυτά ανοιχτά εμείς θα κυνηγάμε την ουρά μας;».

  Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη».

  Ο κ. Λαζαρίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά σύμφωνα με την οποία ο διάδοχός του Άδωνις. Γεωργιάδης, αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων 21,2% η οποία ξεπέρασε το 28%.

  «Μείωσαν το κόστος του δημοσίου αλλά αύξησαν τη δαπάνη σε βάρος των πολιτών» είπε και κατέληξε: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση δήλωναν ανυποψίαστοι όταν υπέγραφαν τιμολογήσεις που οδηγούσαν σε αύξηση των δαπανών υγείας στο 2,3%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν στο 0,85% με 0,90% του ΑΕΠ.

  Το 2000 η δαπάνη για την Υγεία ήταν στο 1% με ΑΕΠ 158 δισ. ευρώ, και το 2101 είχε φθάσει στο 2,10% του ΑΕΠ που ήταν στα 222 δισ. ευρώ. Υπολογίστε για τι κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μιλάμε».

  Κατά της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας. Ο κ. Καρακώστας χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής «παράσταση» η οποία, όπως είπε «σε τίποτε δεν διαφέρει από τις προηγούμενες που συγκροτήθηκαν κατά τα τελευταία 44 χρόνια και οι οποίες καταλήγουν στην έκδοση διαφορετικών πορισμάτων και στην κοινή διαπίστωση ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορούν να παραπεμφθούν τα πολιτικά πρόσωπα γιατί τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί. Όλα τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης πρέπει να έρθουν στο φως και όσα δεν έχουν παραγραφεί να δικασθούν από την τακτική δικαιοσύνη», κατέληξε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα